{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Pri kraju pripreme za nova pravila o polaganju vozačkog ispita

F
18.10.2007. u 15:28
0
0
RS: Pri kraju pripreme za nova pravila o polaganju vozačkog ispita
0
RS: Pri kraju pripreme za nova pravila o polaganju vozačkog ispita
U Republici Srpskoj privode se kraju pripreme kako bi od 1. novembra u potpunosti počela primjena Pravilnika o osposobljavanju za vozače vozila i u toku reverifikacija rada autoškola, prema kojoj su one dužne da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Pravilnika izvrše reverifikaciju uvjeta rada autoškola.
U saopćenju Ministarstva prosvjete i kulture RS-a podsjeća se da, iako je Pravilnik stupio na snagu 6. marta, što znači da je ovaj proces trebao biti okončan do 14. maja, odgođen je zbog nemogućnosti da se u tom vremenu autoškolama ponude licencirani predavači teoretske nastave.

Ističe se da na teritoriji RS-a 78 licenciranih predavača teoretske nastave zadovoljit će potrebe autoškola, odnosno kandidata koji će se obučavati, a za potrebe reverifikacije formirane su komisije u deset ispitnih centara koje će na području općina koje gravitiraju njihovim centrima izvršiti uvid u ispunjenost uvjeta rada autoškola i o tome sačiniti zapisnike.

"Određeni broj autoškola spremno je dočekao i obavio reverifikaciju, nadajući se da će na taj način ne samo ispoštovati zakonsku obavezu već i osigurati uvjete za kvalitetniju obuku kandidata za vozače i dati direktan doprinos poboljšanju bezbjednosti saobraćaja", navodi se u saopćenju.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a će poslije završene reverifikacije izdati odobrenje za rad onim autoškolama koje budu ispunile uvjete prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH i Pravilniku o osposobljavanju za vozača vozila.

Cijena reverifikacije autoškole za teoretsku obuku iznosi 300 KM, a za praktičnu 700 KM i po 50 KM za svaku dodatnu kategoriju koju će autoškola da obučava. Cijene su jedinstvene na nivou BiH, kao i Pravilnik na osnovu kojeg se obavlja obuka.

Prema Pravilniku o osposobljavanju za vozača vozila, kandidati su obavezni da odslušaju 20 sati nastave iz propisa o sigurnosti saobraćaja, koji se mogu održati u toku 5 do 10 dana.

Cijena obuke jednog sata teorijske nastave iznosit će pet KM, a praktične 20 KM za "B" kategoriju. Kada se tome doda 50 KM za polaganje teorijskog dijela ispita i 60 KM praktičnog dijela, 70 KM za polaganje prve pomoći, neminovno se dolazi do cijene oko 1.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: