BiH
0

RS: Pri kraju pripreme za nova pravila o polaganju vozačkog ispita

FENA
U Republici Srpskoj privode se kraju pripreme kako bi od 1. novembra u potpunosti počela primjena Pravilnika o osposobljavanju za vozače vozila i u toku reverifikacija rada autoškola, prema kojoj su one dužne da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Pravilnika izvrše reverifikaciju uvjeta rada autoškola.

U saopćenju Ministarstva prosvjete i kulture RS-a podsjeća se da, iako je Pravilnik stupio na snagu 6. marta, što znači da je ovaj proces trebao biti okončan do 14. maja, odgođen je zbog nemogućnosti da se u tom vremenu autoškolama ponude licencirani predavači teoretske nastave.

Ističe se da na teritoriji RS-a 78 licenciranih predavača teoretske nastave zadovoljit će potrebe autoškola, odnosno kandidata koji će se obučavati, a za potrebe reverifikacije formirane su komisije u deset ispitnih centara koje će na području općina koje gravitiraju njihovim centrima izvršiti uvid u ispunjenost uvjeta rada autoškola i o tome sačiniti zapisnike.

"Određeni broj autoškola spremno je dočekao i obavio reverifikaciju, nadajući se da će na taj način ne samo ispoštovati zakonsku obavezu već i osigurati uvjete za kvalitetniju obuku kandidata za vozače i dati direktan doprinos poboljšanju bezbjednosti saobraćaja", navodi se u saopćenju.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a će poslije završene reverifikacije izdati odobrenje za rad onim autoškolama koje budu ispunile uvjete prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH i Pravilniku o osposobljavanju za vozača vozila.

Cijena reverifikacije autoškole za teoretsku obuku iznosi 300 KM, a za praktičnu 700 KM i po 50 KM za svaku dodatnu kategoriju koju će autoškola da obučava. Cijene su jedinstvene na nivou BiH, kao i Pravilnik na osnovu kojeg se obavlja obuka.

Prema Pravilniku o osposobljavanju za vozača vozila, kandidati su obavezni da odslušaju 20 sati nastave iz propisa o sigurnosti saobraćaja, koji se mogu održati u toku 5 do 10 dana.

Cijena obuke jednog sata teorijske nastave iznosit će pet KM, a praktične 20 KM za "B" kategoriju. Kada se tome doda 50 KM za polaganje teorijskog dijela ispita i 60 KM praktičnog dijela, 70 KM za polaganje prve pomoći, neminovno se dolazi do cijene oko 1.000 KM.