BiH
0

RS: Potpisan ugovor o prodaji rafinerija nafte i ulja ruskom "Zarubežneftu"

FENA
Ruska kompanija «NeftegazInKor» iz sisitema «Zarubežneft» od danas je vlasnik Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Rafinerije ulja Modriča i banjalučkog preduzeća "Petrol".

Ugovor o prodaji akcija državnog kapitala potpisali su u Banjoj Luci predsjednik kompanije „NeftegazInKor“ i prvi zamjenik generalnog direktora „Zarubežnefta“ Vladimir Ivanovič Kušnarev i premijer RS-a Milorad Dodik, koji je naglasio da je ovim završen višemjesečni posao kojim su preduzeća iz bivšeg sisitema nafte industrije RS-a dobili nove vlasnike, opredjeljenje da u RS ulože ukupno 970 miliona eura po različitim osnovama, kako za kupovinu akcija državnog kapitala, tako i za ulaganje u rekonstrukciju i obrtna sredstva.

Dodik je kazao da je ovo veoma bitan posao za radnike rafinerija, te za RS i kompanije iz Rusije.

On je dodao da su pregovori o prodaji imali i teškoća jer je Rafinerija nafte zadužena za oko 300 miliona KM, te izrazio nadu da će ta kompanija veoma brzo biti oslobođenja svih obaveza, kako bi mogla da uđe u proces rekonstrukcije i rada.

Ugovorom je definirano da se u roku od šest mjeseci treba da uspostavi rad stare linije proizvodnje u brodskoj Rafineriji, a Dodik je uvjeren da će se to desiti i roku i za 60 dana.

Entitetski premijer je kazao da preostaje još pribavljanje odluke Vijeća minsitara BiH kojom se dozvoljava prodaja nafte po kvalitetu koji proizvodi brodska Rafinerija u periodu rekonstrukije od 42 mjeseca, kao i da se od Konkurencijskog vijeća osigura saglasnot za prodaju nakon čega bi ugovor trebalo da stupi na snagu.

Najavio je da će predstavnici ruske kompanije već sutra početi da upravljaju rafinerijama nafte i ulja i banjalučkog "Petrola", a posebno se zahvalio perdstavnicima "Vneš ekonomik banke" iz Rusije bez čije pomoći se ne bi mogla ostvariti ova prodaja.

"Onog trenutka kada Rafinerija nafte dostigne proizvodnju od 4,2 miliona tona na godišnjem nivou, budžet RS-a će po direktnim efektima te činjenice biti veći za 250 miliona KM", kazao je Dodik i naglasio da će radnici koji rade u ovim preduzećima ostati na poslu, a bit će potrebe da se u brodskoj Rafineriji uposli još 800 radnika.

Predsjednik kompanije „NeftegazInKor“ i prvi zamjenik generalnog direktora „Zarubežnefta“ Vladimir Ivanovič Kušnarev istaknuo je da će ova tri preduzeća raditi efikasno i sa dobitkom u korist građana.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u ovom projektu, koji je trajao oko šest mjeseci, te izrazio nadu da će kompanija raditi uspješno uz pomoć Vlade RS-a.

Ruski ambasador u BiH Konstatin Šuvalov je nakon potpisivanja ugovora kazao da je ovo važan dan za odnose RS-a i Rusije, dok je direktor Savjeta direktora "Vneš ekonomik banke" Vladimir Aleksandrović Dimitrev izrazio nadu da će nakon ovog projekta u druge ruske firme ulagati u RS.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predstavnici Vlade RS-a, Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, te predsjednik RS-a Milan Jelić, predstavnici rafinerija, te provrednici RS-a.