The Observer
0

RS - podsjećanje na genocid i zločine

FENA
Foto: AFP iactiv
Foto: AFP iactiv
Londonski The Observer i Sunday Telegraph objavili su opširne tekstove posvećene suđenju Radovanu Karadžiću koje bi trebalo danas da počne pred Haškim sudom (ICTY).

Observer pod naslovom "Posljednji čin balkanskih ratova" piše da je početak suđenja Karadžiću "kulminacija" 14-godišnje bitke koja se vodi s ciljem da se kazne počinitelji ratnih zločina na Balkanu".

List, navodeći da Karadžić prijeti kako će bojkotirati suđenje, navodi da je bivši predsjednik bosanskih Srba navodno odgovoran za masovna ubistva i "neke od najbarbarskijih zločina počinjenih u Evropi još od vremena nacizma".

Veoma je važno, navode pojedini upućeni sagovornici Observera, da suci u Haagu ne dozvole da Karadžić u ovom procesu odnese "psihološku pobjedu" s optuženičke klupe.

Slobodan Milošević je tako, kaže za Observer glavni tužitelj u slučaju protiv bivšeg predsjednika SRJ i Srbije Geoffrey Nice, "namjerno manipulirao sistemom u Haagu" i usporio vlastito suđenje. Najvažnije je stoga, ocjenjuju sagovornici ovog lista, ne dozvoliti da se optuženi sami brane.

Iako se Karadžiću sudi, piše Observer, Republika srpska – njegova "kreacija" – ostaje na mapi BiH kao "podsjećanje na genocid, ratne zločine i etničko čišćenje devedesetih godina prošlog stoljeća".

List ocjenjuje da je Haški sud (ICTY) do sada imao "neujednačen uspjeh" u namjeri da prvi put u historiji na ovaj način provede međunarodnu pravdu, odnosno osudi odgovorne za ratne zločine na Balkanu.

U posljednje vrijeme, piše Observer, ICTY se suočava s ograničenim budžetom, najavama o skorom zatvaranju, neodgovarajućim kadrovima, ali i "prevelikim očekivanjima" međunarodne zajednice.

S obzirom na to da je Slobodan Milošević umro u pritvoru, a Ratko Mladić i dalje nije uhapšen, suđenje Karadžiću – odnosno način na koji će ono biti vođeno – bit će ključno za konačni stav svjetske javnosti prema Haškom sudu, zaključuje Observer u nedjelju.

Sunday Telegraph također donosi opširan tekst posvećen početku suđenja Radovanu Karadžiću, u kojem, uz svjedočenje majke jednoga sedmogodišnjeg dječaka ubijenog tokom opsade Sarajeva 1992. godine, podsjeća na Karadžićev ratni nadimak među Muslimanima – "Zvijer".

Samo je u Sarajevu, navodi list, tokom rata u BiH poginulo oko 10 hiljada ljudi; uz osam hiljada ubijenih u Srebrenici i brojna silovanja i mučenja u mnogim logorima širom Bosne, Karadžić bi, ukoliko bude osuđen u Haagu, veoma lako mogao da provede ostatak života iza rešetaka zbog rata čiji je jedan od najodgovornijih izazivača, piše Sunday Telegraph.

List ocjenjuje i da je Karadžić, koji će se pojaviti pred sudom "veoma drugačiji od čovjeka uhapšenog u julu 2008; od hapšenja pod pseudonimom dr. David Dabić, bivši predsjednik RS-a sada izgleda gotovo isto kao i tokom rata, osim što je vidno stariji i pod stresom, ocjenjuje list.

Kako su šanse da Karadžić bude oslobođen bez krivice minimalne, smatra Sunday Telegraph, jedino mu preostaje da suđenje pokuša usporiti što više može, i uživa u komfornom pritvoru u Haagu što duže – sve dok ne bude prebačen u neki od "pravih" zatvora u Evropi, kao i raniji haški osuđenici.