Milorad Dodik
0

'RS podržava proces integracija BiH u EU'

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je večeras podršku Vlade Republike Srpske procesuintegracija BiH u EU.

"Vlada RS biće saglasna sa svim pitanjima koja dogovori Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH kako bi se ubrzale procedure u vezi sa liberalizacijom viznog režima BiH sa EU", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom.

Dodik je izrazio uvjerenje da u BiH niko nema ništa protiv da se procedura liberalizacije viznog režima BiH sa EU ubrza.

Dodik je rekao da je sa Inckom razgovarao i o pitanju raspodjele državne imovine i napomenuo da je formirana Komisija koja će za šest mjeseci izvršiti popis imovine.

Premijer RS je rekao da bi početkom narednog mjeseca svi odgovorni ljudi u BiH trebalo da se sastanu sa visokim predstavnikom u BiH i pronađu način kako da riješe sva otvorena pitanja.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je novinarima da je cilj današnjeg  sastanka sa  premijerom Srpske Miloradom Dodikom ubrzavanje rješavanje  pitanja koja su u intresu građana BiH, kao što je pitanje viznog režima i njegove  realizaciije.

"BiH je već ispunila veliki broj tih uslova, njih oko 147, a neki, o kojima smo razgovarali danas, ostali su još neispunjeni", rekao je Incko. 
On je najavio da bi uskoro trebalo da bude održan sastanak predstavnika Savjeta ministara BiH, vlada  RS i Federacije BiH i Kancelarije visokog predstavnika na kojem bi bilo riječi o rješavanju pitanja u interesu građana BiH.

Incko je dodao da je sa premijerom Srpske razgovarao o posjeti američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena i visokog predstavnika EU Havijera Solane, kao i o pitanju državne imovine, jednom od ciljeva za transformaciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Na pitanje novinara da li očekuje imenovanje novog specijalnog američkog izaslanika za BiH, Incko je rekao da SAD imaju u BiH svog ambasadora.

"Ako bi došao novi američki predstavnik, sarađivao bih sa njim kao i sa svima koji su dobre volje u interesu građana u BiH", zaključio je Incko.

Komentarišući nalog ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića Kancelariji za saradnju sa Interpolom BiH da od Glavne kancelarije u Lionu zatraži povlačenje potjernica protiv više osoba iz BiH koje su povezane sa slučajem "Dobrovoljačka", Incko je rekao da su za to nadležni Predsjedništvo BiH i Ministarstvo inostranih poslova.

"Smatram da su za to nadležni Predsjedništvo BiH i Ministarstvo inostranih poslova, a mislim da bi po tom pitanju svoj stav trebalo da zauzme i Sud BiH", rekao je Incko.
Nakon sastanka, premijer Dodik i Incko prošetali su banjalučkim ulicama do Trga Krajine gdje će svečano biti otvoreno Svjetsko prvenstvo u raftingu "Banjaluka 2009".