Svjetski dan borbe protiv side
0

RS: Ove godine sedam novooboljelih od HIV/AIDS-a

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U BiH je u 2011. godini registrovano 26 oboljelih od side, od čega sedam slučajeva u Republici Srpskoj i 19 slučajeva u Federaciji BiH, izjavila je danas nacionalni koordinator za prevenciju HIV/AIDS-a u RS Stela Stojisavljević.

Ona je na konferenciji za novinare povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv side rekla da je u Republici Srpskoj od 1986. godine registrovano 69 oboljelih od side, a ove godine je jedna oboljela osoba umrla.

Stojisavljevićeva je istakla važnost testiranja radi kontrole HIV/AIDS infekcije kod populacija koje su pod povećanim rizikom od infekcije, kao i opšte populacije koja može biti izložena riziku, što se može učiniti u centrima za dobrovoljno savjetovanje i testiranje u RS. 

"U RS postoji sedam centara za dobrovoljno anonimno i povjerljivo savjetovanje testiranje, i to dva u Banjoj Luci, zatim u Istočnom Sarajevu, Foči, Trebinju, Bijeljini i Doboju", rekla je Stojisavljevićeva.

Izvršni direktor Udruženja građana "Akcija protiv side" (Action Against AIDS) Srđan Kukolj ističe da je značajan uzrok diskriminacije i stigme oboljelih i zaraženih upravo u činjenici da se oni vežu za marginalizovane grupe i rizična ponašanja, zbog čega svi oni koji se bave problematikom AIDS-a najviše nade polažu u edukaciju.

Kukolj je istakao da je ovogodišnji globalni slogan obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a "Cilj je nula", što znači da je cilj nula smrtnih slučajeva, nula novih slučajeva infekcije HIV-om i nula slučajeva diskriminacije.

Sve aktivnosti borbe protiv side u RS podržalo je Ministartvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske, u saradnji sa svim zdravstvenim institucijama i drugim vladinim institucijama i nevladinim/civilnim sektorom.
Dan AIDS-a se obilježava 1. decembra širom svijeta od 1988. godine.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije i UNAIDS-a za 2010 godinu, procjenjuje se da u svijetu sa HIV-om živi oko 34 miliona osoba, od čega je 2,7 miliona novoinficiranih u 2010. godini, a 1,8 miliona je umrlo kao posljedica bolesti povezanih sa AIDS-om.