Semiha Borovac
0

RS ostvarila najviše u reformi javne uprave

SRNA
Semiha Borovac
Semiha Borovac
Do sada je realizovano 40 posto reforme javne uprave na nivou BiH, kroz mjere Akcionog plana jedan, a u tom poslu prednjači Republika Srpska gdje je do sada ostvareno 48 posto zadatog.

Brčko distrikt ostvario je 40 odsto posla, a Federacija BiH 38 odsto, izjavila je danas u Brčkom koordinator za reformu javne uprave u BiH Semiha Borovac.

Ona je napomenula da se na današnjoj sjednici Upravnog odbora Fonda za reformu javne uprave BiH raspravljalo i o traženju novih donatora, koji će finansijski podržati nastavak reformskih procesa na sva četiri upravna nivoa u BiH. 

"Pokrenuli smo pitanje, kako doći do novih donatora, jer očekujemo da će zemlje koje imaju svoje ambasade u BiH učestvovati u finansiranju budućih projekata, ali isto tako da će i vlade sa svačetiri, odnosno dva entitetska, državnog i nivoa Brčko distrikta uzeti učešće u finansiranju projekata u okviru reforme javne uprave", kaže  Borovac.

Podsjećajući da su u finansiranju 14 dosadašnjih projekata učestvovale Evropska komisija, Vlada Velike Britanije putem Fonda DIFID-a, te Holandija  i švedska SIDA sa ukupno 10,5 miliona KM, koordinatorka Borovac je rekla da su u potpunosti realizovana tri projekta, šest su u fazi tenderskih procedura, a četiri su toku realizacije.

"Danas smo razgovarali i o projektu 'Informatizacija Trezora Brčko distrikta', odnosno o njegovom informatičkom uvezivanju sa finansijskim strukturama na preostala tri upravna nivoa u zemlji", navela je ona. 

Nakon sjednice Upravnog odbora Fonda za reformu javne uprave BiH naglašeno je da je suština svih početnih projekta vezana za osposobljavanje državnih službenika za profesionalni rad. To će im omogućiti da preuzimaju evropska pravila i standarde u domaćem zakonodavstvu, kako bi ono moglo da odgovori zahtjevima EU, kada joj BiH bude pristupala.
Koordinatorka za reformu javnne uprave u RS Stojanka Ćulibrk istakla je da su od 2000. godine do danas, u oblasti modernizacije javne uprave postignuti značajni rezultati u smislu profesionalnijeg i efikasnijeg rada državnih službenika, na poslovima servisiranja za građane RS.

Ona je navela da je Vlada RS nakon projekta elektronskog umrežavanja svih matičnih službi, izmjene Zakona o matičnim službama i donošenju svih neophodnih podzakonskih akata,  prvi put sada donijela i Pravilnik o obaveznom polaganju posebnog stručnog ispita za matičare. 	

"Vlada RS je sama finansirala projekat elektronskog umrežavanja matičnih službi u iznosu od 3,1 milon KM, a sve s ciljem da se za građane pojeftine i pojednostave procedure i da se smanji broj zaposlenih u državnoj administraciji", naglasila je Ćulibrk.