{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Omogućena privatizacija metodom neposrednog odabira kupca

F
15.4.2008. u 14:16
0
0
RS: Omogućena privatizacija metodom neposrednog odabira kupca
0
RS: Omogućena privatizacija metodom neposrednog odabira kupca
Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je danas bez rasprave Zakon o izmjenama Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima po hitnom postupku, a kojim će se omogućiti privatizacija nekih preduzeća bržom i efikasnijom metodom neposrednog odabira, jer im u suprotnom prijeti stečaj.
Cilj izmjena ovog zakona je da omogući primjenu metode neposrednog odabira kupca u privatizaciji svih strateških preduzeća, kako onih iz proizvodnje i distribucije električne energije, naftne industrije, željezničkog saobraćaja, telekomunikacija, vodosnabdijevanja, rudarstva i šumarstva, javnih medija, igara na sreću, proizvodnje oružja i vojne opreme, tako i ostalih preduzeća koja su odlukom Vlade RS-a svrstana u red strateških.

Izmjene su donijete zato što postoji iskazan interes za privatizaciju pojedinih strateških preduzeća ovom metodom, a ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić kazao je da je Robna kuća „Boska“, „Famos“ Fabrika motora Istočno Sarajevo, „Jelšingrad“ Banja Luka i „Unis- Valjaonica hladno valjane trake“ Banja Luka neka od tih preduzeća.

Ta preduzeća, dodao je, karakterizira loša finansijska situacija, obaveze prema državi i radnicima, a u „Famosu“ i „Boski“ postoje i neriješeni imovinski odnosi.

Neka od njih su već ranije nuđena na prodaju, ali nije bilo prihvatljivih ponuda.

Također, predloženom izmjenom ovog zakona omogućava se ravnopravan tretman svih preduzeća u kojima je državni kapital manji od 300.000 KM i brže provođenje njihove privatizacije.

Omogućava se i privatizacija cjelokupnog državnog kapitala tih preduzeća, uz obavezu prijenosa pripadajućeg dijela od postignute prodajne cijene na fondove (10 posto Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja RS-a i pet posto Fondu za restituciju RS-a).

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni zakona o zaštiti životne sredine - po hitnom postupku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: