BiH
0

RS: Od marta obveznice za staru deviznu štednju

FENA
U Republici Srpskoj će 1. marta naredne godine početi proces izdavanja obveznica po osnovu duga za staru deviznu štednju i trajat će pet godina, najavio je danas ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić.

Ističući da je Vlada RS-a na današnjoj sjednici po hitnom postupku utvrdila Prijedlog zakona o uvjetima i načinu izmirenja obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, i to emisijom obveznica u RS-u, Džombić je kazao da je 5. decembra istekao rok za verifikaciju stare devizne štednje, koji je bio produžan dva puta.

Prema preliminarnim rezultatima izvršena je verifikacija u iznosu 138 miliona KM od 27.000 štediša, a od toga je vladinom uredbom isplaćeno svima iznos od 2.000 KM i Na taj način je isplaćeno 13.000 verifikovanih štediša.

"Do sada je isplaćeno oko 35 miliona KM, a nakon što se ažuriraju spiskovi o verifikaciji trebalo bi da bude isplaćeno oko 220 miliona KM za emisiju obveznica", rekao je ministar finansija.

Za stare devizne štediše koji nisu izvršili verifikaciju ostavljena je mogućnost da u sudskom postupku mogu dokazati da imaju potraživanja po tom osnovu.

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o internoj reviziji u javnom sektoru RS-a i Prijedlog zakona o poreskom savjetovanju.