BiH
0

RS: Od danas i zvanično predizborna kampanja za predsjedničke izbore

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Petnaestodnevna kampanja na kojoj će se prestaviti deset kandidata za prijevremene predsjedničke izbore u RS-u zvanično je počela u subotu.

Većina kandidata već je ranije počela sa izbornim aktivnostima, predstavljanjem putem bilborda i plakata, a i ovaj put nije izostala međusobna "komunikacija" putem saopćenja kojom se glasačima ukazuje na loše poteze ili propuste pojedinih kandidata.

Za prijevremene predsjedničke izbore u RS-u prijavili su se Rajko Kuzmanović kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Mladen Ivanić kandidat PDP-a, Ognjen Tadić ispred SDS-a, kandidat SDP-a BiH Slobodan Popović, Demokratske stranke invalida BiH Nedžad Delić, iz Narodne demokratske stranke kandidirao se Krsto Jandrić, Evropska ekološka stranka ima svog kandidata Nikolu Lazarevića, a iz Narodne stranke Radom za boljitak kandidat je Anton Josipović, te Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj" Mirko Blagojević, a jedini nezavisni kandidat je Dragan Đokanović.

Kandidati i stranke koje izlaze na izbore najavljivali su "mirniju" kampanju, prvenstveno zbog kratkog predizbornog vremena, ali sada se već zna da neće propustiti priliku neposrednog kontakta sa građanima na tribinama, predizbornim skupovima i posjetama raznim manifestacijama u RS-u.

Većina kandidata, ipak, najviše očekuje od televizijskog predstavljana i debata.

Prijevremni izbori u RS-u, koji će se održati 9. decembra, raspisani su nakon iznenadne smrti predsjednika Milana Jelića.