BiH
0

RS: Neprihvatljiva usvojena Okvirna strategija saobraćaja BiH

SRNA
Republika Srpska nije učestvovala u izradi Okvirne strategije saobraćaja BiH, koja je usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH i taj dokument je neprihvatljiv za RS, saopćeno je danas iz Ministarstva saobraćaja i veza RS-a.

"Jedini dokument iz ove oblasti koji ćemo primjenjivati je entitetska strategija koja će biti razmatrana i usvojena u redovnoj proceduri i u skladu sa Ustavom BiH i nadležnostima entiteta", navedeno je u saopćenju.

Ministarstvo je, u skladu sa zaključkom Vlade RS-a, a u saradnji sa konsultantima koje je obezbijedila Ambasada Velike Britanije u BiH, izradilo Strategiju saobraćaja Republike Srpske 2016-2030 koja je upućena u skupštinsku proceduru.

U saopćenju se navodi da je, nakon stavljanja u funkciju sistema koordinacije procesa evropskih integracija kojeg su formalno prihvatile Vlada i Narodna skupština Republike Srpske, trebalo pristupiti izradi sektorski orijentisane okvirne strategije saobraćaja u BiH, sa jasno vidljivim politikama i obavezama svakog nivoa vlasti posebno, a u koju su integrisani entitetski strateški dokumenti i koja predstavlja planski okvirni dokument za saobraćajnu i infrastrukturnu mrežu u BiH.

"Imajući u vidu da mehanizam koordinacije nije stavljen u funkciju, Vijeće ministara BiH je postupio suprotno postignutom dogovoru Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske i Ministarstva prometa i komunikacija FBiH iz marta ove godine, na kojem je, između ostalog, dogovoreno postizanje pune saglasnosti o tekstu Okvirne strategije saobraćaja BiH", navedeno je u saopštenju.

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo saobraćaja i veza nisu upoznati sa sadržajem usvojenog dokumenta, te njihov stav je da bi on mogao biti u suprotnosti sa Ustavom BiH i nadležnostima entiteta, ističe se u saopštenju.

"Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske uputilo je 8. jula dopis Ministarstvu komunikacija i saobraćaja BiH, kao i članovima Savjeta ministara BiH iz Republike Srpske, u kojem je navedeno da je usvajanje akta koji nije usaglašen sa entitetima, a u čijoj je isključivoj nadležnosti saobraćajna infrastruktura, štetan za Republiku Srpsku i BiH, te zatraženo postupanje", navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da su ministre iz Republike Srpske upoznali sa činjenicom da lista projekata koja se trenutno razmatra, a koja je uslovljena usvajanjem Okvirne strategije saobraćaja BiH, nije transparentna i javno dostupna, te Republika Srpska nema saznanja o kojim projektima se radi, niti je uključena u njihovu pripremu.