{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS nema razloga da otvara bilo kakvu dilemu o Dejtonu

S
22.5.2009. u 08:39
0
2
RS nema razloga da otvara bilo kakvu dilemu o Dejtonu
0
RS nema razloga da otvara bilo kakvu dilemu o Dejtonu
Mladen Ivanić
Predsjednik Partije demokratskog progresa /PDP/ Mladen Ivanić smatra da Republika Srpska /RS/ nema nijedan razlog da otvara bilo kakvu dilemu o Dejtonskom mirovnom sporazumu.
On je rekao da je lično za to da se, ako dođe do bilo kakvog dogovora bošnjačkog i hrvatskog naroda, taj dogovor podrži "ma kakav bio, ali ne smije ići na štetu RS".

"Smatram da je bilo kakva priča u vezi sa teritorijalnom reorganizacijom beskorisna, neracionalna i da se o tome nikada neće moći postići dogovor", rekao je Ivanić.

On je istakao da bi političari u BiH morali da se bave mnogo praktičnijim, pragmatičnim stvarima - da ispunjavaju uslove za bezvizni režim, da stvaraju uslove za bolji ekonomski ambijent u zemlji, te da učine sve kako bi strane investicije počele ulaziti u zemlju, a da zaborave i ne otvaraju "manipulativne teme kao što je reorganizacija teritorije, od čega ništa neće napraviti".

"Da li neko zaista misli da je u BiH moguće mijenjati teritorijalnu organizaciju bez sukoba i da je ovdje moguće formirati drugačije teritorijalne jedinice na račun ovoga ili onoga, bez ozbiljnijeg prisustva međunarodnih institucija? Da li uopšte neko u svijetu time hoće da se bavi, uprkos svim kriznim situacijama - u Avganistanu, Iraku, Kosovu, Gruziji, Bliskom istoku, a da i ne pominjem nestabilnost vlada u drugim dijelovima? Zar da sad ponovo neko uđe i otvara temu koja je uzrokovala stotine hiljada mrtvih, da se bavi teritorijalnom organizacijom BiH? Nema ništa od toga", rekao je Ivanić.

Komentarišući posjetu američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena BiH, Ivanić je, gostujući sinoć na BN televiziji, rekao da će SAD biti prisutnije u BiH više nego ikada ranije.

"Moj osjećaj, ukratko, jeste da će SAD biti prisutnije nego što su bile, ali ključni element njihove politike prema BiH nije se promijenio, ostaće isti kao i prethodnih nekoliko godina i SAD će to raditi zajedno sa EU", rekao je Ivanić i podsjetio da je dolazak /visokog predstavnika za spoljnju politiku i bezbjednost EU/ Havijera Solane zajedno sa Bajdenom u tom smislu jasna poruka.

Prema njegovim riječima, to su dva najjača čovjeka zapadne hemisfere koji su bili i zajednički istupili u BiH.

"Dolazak Solane doživio sam kao poruku Evrope: žNećemo mi ovo prepustiti nekom drugom, mi smo dominantniž", a Evropa jeste i hoće biti dominantna, jer je pitanje BiH, prije svih, pitanje EU", rekao je Ivanić.

On je ocijenio da je glavni cilj Bajdenove posjete bio, u stvari, Srbija i da od dogovora Srbije i SAD zavisi cjelokupna atmosfera u regionu koja bi bila, uz dogovor, daleko opuštenija i za RS.

"Ako tamo dođe do zaoštravanja, mislim da bi moglo biti problema i sa političkim pritiscima i na RS", rekao je Ivanić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: