Banjalučki sud presudio
0

RS neće platiti 64 mil. KM za rušenje džamija?

SRNA
Okružni sud u Banjaluci preinačio je presudu banjalučkog Osnovnog suda prema kojoj su Republika Srpska i grad Banjaluka dužni da Islamskoj vjerskoj zajednici (IVZ) isplate odštetu od 64,7 miliona KM zbog rušenja džamija, piše "Glas Srpske" za sutrašnji broj a prenosi Srna. Uz ovo, Islamska zajednica mora platiti sudske troškove vlastima RS

"Žalba tuženih Republike Srpske i grada Banjaluka se uvažava, a presuda Osnovnog suda u Banjaluci od 20. februara preinačava se tako što se tužbeni zahtjev tužioca Islamske zajednice u BiH iz Sarajeva da se tuženi obavežu da mu nadoknade materijalnu štetu za uništenih 16 vjerskih objekata u iznosu od 64.762.347 KM, odbija kao neosnovan", navodi se u presudi u koju je imao uvid "Glas Srpske".

U presudi se dodaje da se tužilac, u ovom slučaju IVZ, obavezuje da tuženima nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od 48.375 KM.

U obrazloženju presude navedeno je da su "tuženi blagovremeno žalbom osporili prvostepenu presudu zbog povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava".

"Žalbom tuženih osnovano se ukazuje da je prvostepena odluka nepravilna u dijelu koji se odnosi na osnovanost prigovora zastarjelosti potraživanja. Prvostepeni sud odbio je prigovor zastarjelosti potraživanja nalazeći da je zastarjelost počela da teče ukidanjem neposredne ratne opasnosti 19. juna 1996. godine, a da je tužba podnesena 27. oktobra 2000. godine. Prema ocjeni ovog suda, ta odluka utemeljena je na pogrešnoj primjeni materijalnog prava", navodi se u obrazloženju.

Pravobranilac RS Slobodan Radulj rekao je za "Glas Srpske" da je ova sudska odluka pravosnažna.

"Okružni sud je, poništavajući presudu Osnovnog suda Banjaluka, uvažio žalbe RS i grada Banjaluka. Mi smo apsolutno očekivali ovakvu presudu", kaže Radulj.

On smatra da će IVZ zatražiti reviziju presude od Vrhovnog suda, ali očekuje da će taj zahtjev biti odbijen, jer, osim zastarjelosti, tužitelj se pozvao i na Zakon o obligacionim odnosima, a u takvim slučajevima odgovorna je država BiH, a ne entitet RS.

Presudom Osnovnog suda Banjaluka od 20. februara RS i grad Banjaluka trebalo je da IVZ BiH isplate odštetu od 64,7 miliona KM zbog rušenja 16 vjerskih objekata na području Banjaluke tokom rata. Glavni pravobranilac RS Slobodan Radulj uložio je Osnovnom sudu žalbu na tu presudu.