Milorad Dodik
0

'RS na raspolaganju za sve razgovore'

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je, povodom stava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da će nastaviti direktnu komunikaciju sa rukovodstvom RS, da RS stoji na raspolaganju za sve vrste razgovora.

"Činjenica je da je visoki predstavnik vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i mi nemamo problem sa tim stavom, ali on nije zakonodavac, a pogotovo nije ustavotvorac'', rekao je Dodik večeras za RTRS.

On je podsjetio da je visoki predstavnik u prošlosti nametao izmjene i dopune ustava i zakone, što nije bilo u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

"Sav problem nastao je iz činjenice da su raniji visoki predstavnici prenosili nadležnosti sa RS time što su nametali 52 zakona i što su donijeli negdje oko 150 odluka'', naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da razgovore o ovome treba nastaviti i da je RS bila u pravu kada je pokrenula ta pitanja.

Visoki predstavnik u BiH nastaviće nakon današnjeg sastanka ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira direktnu komunikaciju sa organima vlasti RS, saopšteno je iz OHR-a.

Narodna skupština RS usvojila je 14. maja set zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa RS na institucije BiH.

Visoki predstavnik BiH uputio je 25. maja pismo predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću, predsjedniku RS Rajku Kuzmanoviću, te potpredsjednicima Narodne skupštine RS Šefketu Hafizoviću i Nadi Tešanović u kojem navodi da su ti zaključci parlamenta RS neprihvatljivi.