Milorad Dodik
0

"RS je stabilna i sačuvat će svoju stabilnost"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Lider SNSD-a i premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da je ekonomska politika u 2010. godini "stabilizirajuća" politika koja treba da onemoguće negativne uticaje svjetske ekonomske krize na RS.

"RS je stabilna i sačuvaće svoju stabilnost", poručio je premijer Dodik.

On je u pauzi savjetovanja SNSD-a rekao novinarima u Banjaluci da je najavažnija stvar obezbijediti vlastite inostrane fondove za investiranje.

"U Ekonomskoj politici za 2010. godinu predvidjeli smo obezbjeđivanje oko 1,9 milijardi KM u naredne dvije do tri godine kojim će biti ostvarene započete investicije i nove koje će se otvoriti, kao jedini realan odgovor na svjetsku ekonomsku krizu", istakao je Dodik.

Dodik ne smatra da je za sve kriva svjetska ekonomska kriza, ali je, kako je naglasio, sigurno da ta kriza dominantno utiče na finansijske tokove, jer su mnoga preduzeća u RS izgubila važne poslove i smanjila obim proizvodnje.

"To govori o potrebi da se društvo mobiliše i razumije situaciju da je ovdje politika odbrane od negativnih uticaja svjetske ekonomske krize prioritetna politika svake ozbiljne i odgovorne Vlade", naglasio je premijer Republike Srpske.

Dodik je najavio da će Vlada nastaviti sa realizacijom Razvojnog programa RS za šta na raspolaganju ima nekoliko stotina miliona maraka u idućoj godini, kao i ona namijenjena za različite investicije.

"Već je u operativnoj fazi izgradnja hidroelektrana na rijeci Bosni, počeli su zemljani radovi na izgradnji Termoelektrane u Stanarima kod Doboja, završene su pripremne aktivnosti za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj , koji podrazumijeva izradu izvedbenog projekta i rješavanje imovinskih odnosa", istakao je Dodik.

Premijer je najavio da će Vlada RS u narednim danima obaviti završne razgovore sa austrijskom kompanijom "Štrabak" , kako bi uvidjeli njihovu spremnost da preuzmu posao izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj, ističući da će biti zatražena garancija za brzo izvođenje radova i pridržavanje rokova.

"Ukoliko se to ne dobije, imamo potencijal i sposobnost da sa novim tenderima privučemo interesovanje drugih za izgradnju tog puta, ali i RS ima spremnost da sama počne određene aktivnosti na izgradnji tog puta. Potpuno je izvjesno da će se u optimalno mogućem roku krenuti sa tim", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovih dana se završava tender za izgradnju petlje kod aerodroma koja povezuje autoput Banjaluka - Gradiška - Banjaluka - Doboj, koji predstavlja jedan od najzahtjevnijih projekata na trasi autoputa Banjaluka - Doboj.

Premijer Republike Srpske je rekao da se nastavlja i sa izgradnjom trase na Čemernu i dodao da će u narednoj godini oko 160 miliona KM biti dostupno za izgradnju vodovodnog sistema u mnogim lokalnim zajednicama RS.

"RS je u ovoj godini u sferi trgovine izgubila određeni obim poslovanja, ali u sferi industrijske proizvodnje i građevinarstva bilježi povećanje što je nemoguće sresti u bilo kojoj zemlji u regionu", naglasio je lider SNSD-a Milorad Dodik.