{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"RS je samo tražila informacije"

S
1.7.2009. u 08:11
0
24
"RS je samo tražila informacije"
0
"RS je samo tražila informacije"
Foto: RTRS
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik demantovao je da je rekao da će tražiti od Ministarstva inostranih poslova Austrije pojašnjenje da li stoji iza najnovijih odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.
"Ja sam rekao da sam tražio od visokog predstavnika da mi dostavi razloge zašto je smjenio službenika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Radislava Jovičića, odnosno da dostavi podatke da mi možemo da nastavimo sa procesuiranjem. Ako je ovo tačno što je rečeno, onda se zaista radi o djelima koja moraju da završe na sudu", precizirao je Dodik u izjavi Srni.

Premijer Srpske je rekao da optužbe u vezi sa aktivnostima Jovičića očigledno nisu tačne.

"Rekao sam Inzku, ukoliko nam ne dostavi ove informacije, da ćemo naći načine da i u njegovoj zemlji pokušamo tražiti pravnu odgovornost za njegovo lično kršenje ugovora koji se zove Dejtonski sporazum i ovlaštenja na bazi toga", rekao je Dodik.

On smatra da ni bonska ovlaštenja ne daju Inzku mogućnost da tako djeluje.

"Prije pokretanja bilo kakvih procedura mislim da ćemo ja i visoki predstavnik nastaviti komunikaciju i obezbijediti da se tačno vidi da li ti elementi postoje ili ne postoje", rekao je Dodik.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sinoć je izjavio "da je mirne savjesti ukoliko dođe do bilo kakve tužbe protiv njega ili u Austriji ili BiH". Inzko je ovo rekao odgovarajući na pitanje novinara u Sarajevu kako će reagovati na Dodikovu najavu da će ga prijaviti Ministarstvu inostranih poslova Austrije da bi se vidjelo da li ovo ministarstvo stoji iza njegovih odluka.

Incko je 8. juna smijenio Radislava Jovičića sa funkcije načelnika Službe za operativnu podršku Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i optužio ga za antidejtonske aktivnosti, uključujući i prijetnje licima pod međunarodnom zaštitom.

Jovičić je, djelujući izvan zakonitog lanca komande u okviru Sipe , koristio lica i resurse te policijske agencije za vršenje aktivnosti praćenja međunarodnih zvaničnika, OHR-a i njegovog osoblja, saopšteno je iz OHR-a nakon ove odluke.

Sam Jovičić je negirao optužbe i ocijenio da je riječ o čistki srpskih kadrova u SIPA-i.

Smjena Jovičića i policijskog komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona Himze Đonke prvi je slučaj da je Inzko upotrijebio bonska ovlaštenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: