Kuzmanović o doradi Ustava BiH
0

RS je neupitna, a BiH bi imala predsjednika

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović danas je usmeno upoznao predstavnike srpskih parlamentarnih stranaka s nekim stavovima koji bi trebalo da budu ugrađeni u platformu koja će biti obavezujuća za predstavnike RS-a u razgovorima o ustavnim promjenama.

Osnovno u toj platformi, koja predstavnicima srpskih stranaka nije predočena u pisanom materijalu, je da RS ne može biti teritorijalno ili na neki drugi način upitna u ustavnim promjenama u BiH, ali da će podržati, kazao je Kuzmanović, "eventualne dogovore ukoliko se zvaničnici u Federaciji BiH, u skladu s mišljenjem Vencijanske komisije, odrede da u tom bh. entitetu bude formirana jedna ili dvije jedinice".

Entitetski predsjednik je na pres-konferenciji nakon trosatnog sastanka kazao da je stav i da ne treba donositi novi Ustav, već prići ustavnim promjenama kako bi se dogradila struktura dejtonskih rješenja i to amandmanskim putem.

Kuzmanović navodi da bi se u plaformi trebalo da navede spremnost, kako je naveo, da se Predsjedništvo BiH učini efikasnijim "na taj način što bi se biralo predsjedništvo kao i do sada, ali da unutar tog tijela se imenuje predsjednik i dva člana kao potpredsjednici i da se predsjednik rotira svakih 16 mjeseci ili osam ukoliko se tako dogovori".

Osnovno u ovoj platformi, kaže Kuzmanović, je i da za sve ustavne promjene svoj interes moraju iskazati oba entiteta, sva tri konstitutivna naroda i građani, te da one moraju biti izraz kompromisa i dobre volje.

  • U Ustav bi se unijela sva ona bitna pitanja o manjinskim i drugim pravima koja se traže evropskom konvencijom i njenim aneksima kako bismo omogućili da prilikom kandidovanja i izbora najviših državnih organa učestvuju i ostali narodi, rekao je Kuzmanović.

Dodao je i da bi se u toj platformi trebalo da definira da se "obustavlja, na određeni način, nezakonita erozija prenošenja nadležnosti s entiteta, a dozvilili bi njihovo prenošenje samo po ustavnim odredbama".

S tim u vezi, Kuzmanović kaže da je predloženo i da se u ustavnim promjenama "predlože klauzulu kojom bi se, na određeni način, omogućilo vraćanje nadležnosti, ako one nisu efikasne i ne daju rezultate na nivou BiH".

Platforma, kada bude izrađena, bit će upućena na usvajanje u Narodnu skupštinu RS-a, a trebalo bi da obuhvata, kazao je Kuzamnović, one elementi koji će osigurati da je RS jedna "državotvorna jedinica koja ima sve elemente zasnovane na Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH".

Platforma će, dodao je, "razraditi" i još neka pitanja, kao što je sistem odlučivanja u institucijama BiH, gdje, kazao je, treba da se zadrži mehanizam entitetskog glasanja i vitalnog nacionalnog interesa.

Entitetski predsjednik je dodao da jepo mnogim, ali ne i svim tačkama, postojala saglasnost na današnjem sastanku kojem su prisustvovali predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Mladen Ivanić, SDS-a Mladen Bosić, potpredsjednik DNS-a Dragutin Rodić, SRSRS-a Milanko Mihajlica i SP Petar Đokić.

Najavljen je i još jedan sastanak kada ova platforma bude imala konačan oblik.