{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS je neupitna, a BiH bi imala predsjednika

F
4.2.2009. u 17:53
0
15
RS je neupitna, a BiH bi imala predsjednika
0
RS je neupitna, a BiH bi imala predsjednika
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović danas je usmeno upoznao predstavnike srpskih parlamentarnih stranaka s nekim stavovima koji bi trebalo da budu ugrađeni u platformu koja će biti obavezujuća za predstavnike RS-a u razgovorima o ustavnim promjenama.
Osnovno u toj platformi, koja predstavnicima srpskih stranaka nije predočena u pisanom materijalu, je da RS ne može biti teritorijalno ili na neki drugi način upitna u ustavnim promjenama u BiH, ali da će podržati, kazao je Kuzmanović, "eventualne dogovore ukoliko se zvaničnici u Federaciji BiH, u skladu s mišljenjem Vencijanske komisije, odrede da u tom bh. entitetu bude formirana jedna ili dvije jedinice".

Entitetski predsjednik je na pres-konferenciji nakon trosatnog sastanka kazao da je stav i da ne treba donositi novi Ustav, već prići ustavnim promjenama kako bi se dogradila struktura dejtonskih rješenja i to amandmanskim putem.

Kuzmanović navodi da bi se u plaformi trebalo da navede spremnost, kako je naveo, da se Predsjedništvo BiH učini efikasnijim "na taj način što bi se biralo predsjedništvo kao i do sada, ali da unutar tog tijela se imenuje predsjednik i dva člana kao potpredsjednici i da se predsjednik rotira svakih 16 mjeseci ili osam ukoliko se tako dogovori".

Osnovno u ovoj platformi, kaže Kuzmanović, je i da za sve ustavne promjene svoj interes moraju iskazati oba entiteta, sva tri konstitutivna naroda i građani, te da one moraju biti izraz kompromisa i dobre volje.

- U Ustav bi se unijela sva ona bitna pitanja o manjinskim i drugim pravima koja se traže evropskom konvencijom i njenim aneksima kako bismo omogućili da prilikom kandidovanja i izbora najviših državnih organa učestvuju i ostali narodi, rekao je Kuzmanović.

Dodao je i da bi se u toj platformi trebalo da definira da se "obustavlja, na određeni način, nezakonita erozija prenošenja nadležnosti s entiteta, a dozvilili bi njihovo prenošenje samo po ustavnim odredbama".

S tim u vezi, Kuzmanović kaže da je predloženo i da se u ustavnim promjenama "predlože klauzulu kojom bi se, na određeni način, omogućilo vraćanje nadležnosti, ako one nisu efikasne i ne daju rezultate na nivou BiH".

Platforma, kada bude izrađena, bit će upućena na usvajanje u Narodnu skupštinu RS-a, a trebalo bi da obuhvata, kazao je Kuzamnović, one elementi koji će osigurati da je RS jedna "državotvorna jedinica koja ima sve elemente zasnovane na Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH".

Platforma će, dodao je, "razraditi" i još neka pitanja, kao što je sistem odlučivanja u institucijama BiH, gdje, kazao je, treba da se zadrži mehanizam entitetskog glasanja i vitalnog nacionalnog interesa.

Entitetski predsjednik je dodao da jepo mnogim, ali ne i svim tačkama, postojala saglasnost na današnjem sastanku kojem su prisustvovali predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Mladen Ivanić, SDS-a Mladen Bosić, potpredsjednik DNS-a Dragutin Rodić, SRSRS-a Milanko Mihajlica i SP Petar Đokić.

Najavljen je i još jedan sastanak kada ova platforma bude imala konačan oblik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: