Dragan Čović
0

"RS je bolji dio BiH"

SRNA
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da BiH kakva je sada ne može funkcionisati, jer se na birokratiju i administraciju troše ogromna sredstva i zbog neravnopravnosti tri naroda u BiH.

Čović je istakao da Hrvati u BiH žele ravnopravan položaj sa ostala dva naroda, što se može ostvariti tako što se BiH može organizovati na tri nivoa vlasti - državni, entitetski koji bi bio srednji nivo i lokalna samouprava.

Čović je dodao da se za birokratiju troše ogromna sredstva, istakavši da je potrebna racionalnost, koja je postignuta kada se gleda Republika Srpska (RS).

Podsjetivši da je i ranije rekao da je RS bolji dio BiH i da je zbog toga u drugom entitetu bio veoma kritikovan, on je istakao da je RS kao institucija pronašla recept kako može da se nosi sa iskušenjima današnjice.

On je sinoć za RTRS izjavio da su u razgovorima prudske trojke umjesto sadašnja dva entiteta kao srednji nivo vlasti predložene četiri teritorijalne jedinice.

''Želimo decentralizovanu BiH u kojoj će se omogućiti ravnomjeran razvoj svih njenih krajeva. Da ne bi bilo te "psihološke zamke" za većinu ljudi u BiH, mi smo kazali četiri (teritorijalne jedinice). Jasno je, između četiri područja, biće jedan u kojem će Hrvati biti većina'', rekao je Čović.

On je objasnio da ''psihološka zamka'' znači da se u javnosti, ako bi se govorilo o tri središnja nivoa, javlja predstavlja da Hrvati hoće svoj entitet koji bi eventualno pripojili Hrvatskoj, što je negirao.

''Ja prihvatam realnost. Dejton je definisao RS kao realnost i niko ne može ukinuti RS, ako to ne žele građani RS i predstavnici vlasti RS, bez obzira na to što misle Dragan Čović, Haris Silajdžić, Sulejman Tihić ili ne znam ko drugi. To nije realno'', istakao je Čović.

On je dodao da se mora zadržati realnost ako se želi reorganizovati BiH, a to je da u BiH postoje tri konstitutivna naroda, što znači da im treba omogućiti ravnopravnost, a da BiH sa aspekta funkcionisanja države mora imati sve neophodne atribute da bi pristupila evroatlantskim integracijama.

Čović je istakao da dogovor nema alternativu i da se pokušaji (razgovori vezani za prudski proces) moraju nastaviti, bez obzira ko će ih voditi.

Da li će njih voditi Dragan Čović ili neka peta, ili osma osoba, to je najmanje važno. Bitno je da mi tražimo rješenje'', poručio je Čović.