Stand-by aranžman MMF-a
0

RS ispunila sve uslove i sada čeka FBiH

SRNA
Ministar finansija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je večeras Srni da je RS ispunila sve uslove za zaključenje stand-by aranžmana sa MMF-om i da je sada preostalo da se čeka da Federacija BiH (FBiH) ispuni svoje da bi se moglo pristupiti aranžmanu.

"Nakon što se FBiH vrati u okvire iz pisme namjere, treba da obavijestimo MMF i da se zakaže bord direktora koji bi odobrio stand-by aranžman", objasnio je Džombić, koji je, zajedno sa ministrom finansija FBiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom finansija i trezora BiH Draganom Vrankićem, razgovarao sa predstavnicima MMF-a u Beču.

Ministar finansija RS je naglasio da je od predstvanika MMF-a tražio da bude napravljena neka mogućnost da Republika Srpska,  koja je ispunila uslove po pismu namjere i koje je prethodno dostavila, pristupi aranžmanu, a FBiH naknadno, po ispunjenu uslova.

Međutim, objasnio je Džombić, predstavnici MMF-a rekli su da njihov pravni tim isključuje takvu mogućnost i insistira da svi nivoi vlasti u BiH ispune uslove kako bi stand-by aranžman bio realizovan.
 
On je naglasio da su predstavnici MMF-a insistirali na ispunjenju uslova iz pisma namjere, odnosno da FBiH ispuni sve uslove i po njihovim ispunjenju da se uđe u stynd-by aranažman. 

Ministar finansija RS je dodao da je sastanak Borda direktora, koji je bio zakazan za 29. juni, otkazan i da će biti održan kada FBiH ispuni uslove iz pisma namjere koje je dostavila prije dva mjeseca.

Ministar Džombić je danas u Beču učestvovao i na sastanku sa predstavnicima šest velikih bankaraskih grupacija: Nove ljubljanske banke, Hypo Alpe Adria grupe, Raiffeisen banke, Volks banke, Intesa San Paolo i  UniCredit banka koje imaju svoje poslovne operacije u RS i FBiH.
Ovom sastanku, koji je održan u organizaciji MMF-a, prisustvovali su supervizori iz zemalja odakle dolaze banke, predstavnici EBRD-a, Svjetske banke i Evropske investicione banke, enititetskih agencija za bankarstvo, kao i ministri Bevanda i Vrankić. 

"Veoma sam zadovoljan ovim sastankom, kao i njegovim rezultatima. Predstavnici šest velikih bankarskih grupacija saglasili su se i potpisali memorandum u kojem su jasno istakli svoju namjeru da nastave sa unapređenjem poslovnih operacija i kreditne aktivnosti u RS i FBiH", naglasio je Džombić. 

On je dodao da je tema sastanka bila budući angažman ovih banaka na tražištu RS i FBiH, kao i posvećenost vlasti u BiH aranžmanu sa MMF-om, a sve sa ciljem uspješne realizacije stynd-by aranžmana sa MMF-om i dodatne izgradnje makroekonomske stabilnosti u RS i FBiH.

"Za nas je veoma bitna namjera ovih grupacija, što bitno utiče na makroekonomsku stabilnost u RS", zaključio je ministar finansija Republike Srpske. 

Džombić je naveo da je razgovorima u Beču prisustvovao i imenovani kandidat za premijera Federacije BiH Mustafa Mujezinović.