{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS ima pravo otvoriti predstavništvo u Briselu

F
22.1.2009. u 16:56
0
23
RS ima pravo otvoriti predstavništvo u Briselu
0
RS ima pravo otvoriti predstavništvo u Briselu
Premijer RS-a odbacio je danas kritike u vezi s otvaranjem predstavništva tog bh. entiteta u Briselu, ističući da RS ima pravo na to i ne treba da traži saglasnost zajedničkih institucija BiH.
- RS je otvorila predstavništvo u Briselu prema propisima i nemamo obavezu da tražimo mišljenje Parlamentarne skupštine BiH, jer imamo pravo na naše ekonomsko i kulturno predstavništvo u Briselu i ono služi toj funkciji, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da ne stoje kritike ni u vezi sa činjenicom da je na plakatima, koji su postavljeni u Briselu kao reklama RS-a, ucrtano i Brčko unutar tog entiteta, jer kako kaže “Brčko je i vlasništvo RS-a”.

Ti plakati nemaju neku drugu tendenciju.

Govoreći o Prudskom sporazumu i državnoj imovini, Dodik je ponovio da je pitanje državne imovine riješeno Sporazumom iz Pruda u kome je precizirano da se imovina koja pripada entitetima knjiži na entitete, a ona koja pripada BiH da se knjiži na BiH.

Ukoliko se toga budemo pridržavali uskoro se može doći do zakona iz te oblasti, istakao je.

Ponovio je i da će na novom sastanku s liderom SDA Sulejmanom Tihićem i liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, 26. januara u Banjoj Luci, biti riječi i o drugim detaljima Sporazuma iz Pruda, kao što je pitanje Brčkog, dok su ustavne promjene dugoročno pitanje.

Iznio je i stav RS-a da do izmjena ustava treba da dođe putem amandmana na Dejtonski sporazum i da o tome moraju odlučivati domaće političke snage, a ne stranci.

Komentarišući razgovore člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića s predstavnicima Vlade Hrvatske o izgradnji skladišta za gas u okolini Ploča, Dodik je rekao da podržava sve investicije koje mogu poboljšati stanje u vezi s energentima, ali da misli da tu "ima više nerealnih očekivanja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: