{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS: Formiran savjet za razvoj visokog obrazovanja

F
16.1.2008. u 15:40
0
0
RS: Formiran savjet za razvoj visokog obrazovanja
0
RS: Formiran savjet za razvoj visokog obrazovanja
U Banjoj Luci je danas konstituiran Savjet za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta. Savjet koji djeluje kao nezavisno savjetodavno tijelo čini 11 uglednih profesora, saopćeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.
- U implementaciji Zakona o visokom obrazovanju u RS-u je izuzetno važno konstituiranje Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta. Mislim da smo dobili jedan odličan respektabilan sastav savjeta i da on može odgovoriti značajnim zahtjevima koji proizilaze iz Zakona o visokom obrazovanju, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović.

Za resorno ministarstvo naročito je važno to što će Savjet za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, kako je naveo, praktično definirati uvjete za licenciranje i za akreditaciju, te važne karike uspostavljanja visokoškolskih institucija.

Na temelju odluka Savjeta za razvoj visokog obrazovanja Ministarstvo će se opredjeljivati i u pogledu revizije licenci visokoškolskih ustanova.

Nadležnosti Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta su: utvrđivanje kriterija za formiranje, spajanje i zatvaranje visokoškolskih ustanova, davanje preporuka o najnižim školarinama za sve studente na visokoškolskim ustanovama da bi najmanje školarine bile usklađene u RS-u, davanje preporuka Ministarstvu u vezi s finansijskom podrškom studentima, uključujući definiranje elemenata studentskog standarda, pružanje savjeta Vladi i Ministarstvu prosvjete i kulture o politici rada i razvoja visokog obrazovanja u RS-u te definiranje prijedloga općih uvjeta i kriterija na osnovu kojih se dodjeljuju sredstva visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač entitet.

Sljedeća sjednica Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta zakazana je za 21. januar, kada će biti razmatran Poslovnik o radu Savjeta i Pravilnik o normativima i standardima za obračun plaća zaposlenih na visokoškolskim ustanovama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: