BiH
0

RS: Državljanstva dodijeljena u skladu sa zakonom

FENA
Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske saopćilo je danas da su sva državljanstva na kojima je radilo dodijeljena u skladu sa zakonom.

Stojanka Ćulibrk, pomoćnica ministra za resor uprave u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS-a, smatra da su zaposleni u tom ministarstvu “profesionalni i odgovorni u izvršavanju ovih poslova, a što pored ostalog, potvrđuje i Izvještaj Državne komisije za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u Bosni i Hercegovini”.

Ona je dodala da “povremene prozivke u sredstvima javnog informiranja vezanim za dodjelu državljanstava stranim državljanima nikako se ne mogu odnositi na ovo ministarstvo“.

Državna komisija imenovana od Vijeća ministara BiH za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH, u postupku revizije odluka izuzela je od Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a 71 predmet.

Predmet revizije bio je da razmotri status osoba koje su stekle državljanstvo naturalizacijom, a koje prethodno nisu imale dodijeljen jedinstveni matični broj u periodu nakon 6. aprila 1992. godine, a prije 1. januara 2006. godine, kao i osobama kojima je na području BiH dodijeljen novi jedinstveni matični broj državljana BiH u periodu poslije 6. aprila, a prije 1. januara 2006. godine.

Do sada je postupak revizije završen za 34 predmeta, koja su se odnosila na osobe čije je porijeklo izvan prostora bivše SFRJ, dok je za ostale predmete koji se odnose na osobe čije je porijeklo s područja bivše SFRJ, postupak revizije još u toku.

Državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u Bosni i Hercegovini u svom Izvještaju o radu za period 1. marta 2006. do 31. decembra 2007. godine, konstatirala je, navodi se u saopćenju, da je postupak revizije završen za 34 predmeta, koja su se odnosila na osobe čije je porijeklo izvan prostora bivše SFRJ, da ne postoje razlozi za oduzimanje državljanstva BiH-RS u ovim predmetima, te da su odluke Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a pravilne i na zakonu zasnovane.

Izvještaj su prihvatili Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Postupak sticanja državljanstva BiH i RS-a u nadležnosti je Ministarstva uprave i lokalne samouprave od 1.januara 2000. godine, a da je do tada bio u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.