BiH
0

RS: Dodik nije znao da je 11. juli proglašen za dan žalosti

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik smatra da nije primjereno da se bilo koji političar, bilo kojeg nivoa, miješa u uređivačku politiku i da priziva Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) da kažnjava medije u BiH.

Komentirajući to što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić zatražio od RAK-a da najstrožije kazni RTRS i ostale elektronske medije koji nisu poštovali odluku Vijeća ministara kojom je 11. juli proglašen danom žalosti u BiH, Dodik je u izjavi novinarima kazao da ukoliko to RAK uradi na Tihićev zahtjev to će značiti da ta agencija nije nezavisna u radu.

"Moram sa žaljenjem da kažem da i nisam upoznat da je Vijeće ministara BiH proglasio 11. juli danom žalosti u BiH", kazao je Dodik i dodao da nije ni pratio televizijski program i da ne može reći da li je došlo do kršenja odluke o danu žalosti.

On je dodao da i pored činjenice da je u toku predizborna kampanja nije u redu da se svakodnevno "tužakaju" istitucije u RS-u zbog raznih pitanja.

"To samo stvara atmosferu koja se kao kontra vrati onima koji pokreću takve inicijative", kazao je Dodik.

Radiotelevizija Republike Srpske danas je, također, najoštrije odbacila formulacije da je ona predvodnik medija koji ne poštuju dan žalosti.

"Rukovodeći se etičkim i profesionalnim principima RTRS je, bez obzira na sam čin proglašenja dana žalosti, u svom programu uradio sve što je u njegovoj moći da ispoštuje pijetet prema srebreničkim žrtvama, tvrdi se u saopćenju ove medijske kuće.

Dodaje se da "nekoliko muzičkih numera u jutarnjem programu ne mogu imati kategoriju neukusa, a i ostatak programa, emitovanog 11. jula, bio je prilagođen događaju i danu žalosti".