Teška vremena
8

Rouhani: Iran ne strahuje od novih američkih sankcija

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran ne strahuje od novih američkih sankcija koje će stupiti na snagu u narednim danima, rekao je u srijedu predsjednik Irana Hassan Rouhani.

Sjedinjene Države planiraju uvesti sankcije iranskom naftnom sektoru 4. novembra.

"Ove godine doživljavamo još jednu veliku nepravdu od Amerikanaca. Naš narod trebao bi, međutim, biti svjestan da se ova vlada ne plaši američkih prijetnji", navodi iranska državna novinska agencija Irna izjavu Rouhanija.

"U proteklih nekoliko mjeseci naš narod je bio suočen s teškim vremenima, i moguće je i da naredni mjeseci budu teški. Vlada će, međutim, koristiti sve svoje moći da ublaži te probleme", dodao je Rouhani.

Washington je ponovo uveo brojne sankcije Iranu u maju nakon što se SAD povukao iz međunarodnog sporazuma iz 2015. godine koji je imao za cilj ukinuti neke aspekte nuklearnog programa Islamske Republike.

Iranski rijal je proteklih mjeseci pao na rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar zbog prijetnje obnavljanja američkih sankcija. Porasla je potražnja za dolarima među običnim Irancima koji pokušavaju sačuvati svoju ušteđevinu.

Troškovi života također su enormno porasli, izazivajući sporadične demonstracije protiv profiterstva i korupcije dok su brojni demonstranti uzvikivali parole protiv vlade.

Ministar nafte Bijan Zanganeh danas je saopćio da je 280.000 barela nafte prodano na iranskoj energetskoj berzi i dodatnih 720.000 barela ponovo će biti ponuđeno na prodaju, prenosi SHANA, website iranskog ministarstva nafte.

Iran je u nedjelju počeo prodavati sirovu naftu privatnim kompanijama radi izvoza, u okviru strategije suprotstavljanja planiranim američkim sankcijama, prenosi Reuters.