Cilj je inkluzija
124

Rotary klub Zenica osobama u kolicima poklonio košarkaški teren, prvi takve vrste u BiH

E. M.
Foto: Rotary Zenica
Foto: Rotary Zenica
Osobe sa invaliditetom grada Zenice danas su dobili rekonstruisani košarkaški teren koji je prilagođen za korištenje osobama s invaliditetom, a čitav projekt realizovao je Rotary klub Zenica u sklopu projekta "Most među različitostima".

Cilj je projekta je bio senzibilirati lokalne zajednice da razumiju potrebe i mogućnosti osoba s invaliditetom tako da je dvogodišnji projekt danas zvaničnom primopredajom rekonstruisanog košarkaškog terena dobio svoj završetak.

Iz Rotary kluba Zenica su kazali da je projekt osmišljen u partnerstvu sa Koalicijom organizacija osoba s invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona koji su dali posebnu važnost potrebama da se osobe s invaliditetom bave brojnim sportskim aktivnostima, a iskazali su i uvjerenje da će se kroz sport razvijati dvosmjerna inkluzija osoba s invaliditetom i osoba bez invaliditeta.

"Ovo je prvi sportski teren na otvorenom u BiH koji je dostupan osobama s invaliditetom. Vidimo u tome priliku da se svi, kao zajednica, susretnemo s našim sugrađanima koji imaju iste potrebe, ali drugačije mogućnosti", kazali su iz Rotary kluba Zenica.

U sklopu projekta "Most među različitostima" bit će realizirane i dvije dvodnevne radionice za predstavnike i članove organizacija osoba s invaliditetom iz svih gradova ZDK koji čine Koaliciju.

U septembru je planiran i Rotary turnir u košarci u kolicima i sjedećoj odbojci.

Partneri projekta su već pomenuta Koalicija, Grad Zenica i West Bend Sunrise Rotary klub (SAD) koji je finansijski podržao ovaj projekt. Iz Rotary-a su kazali da je ovo prvi projekt u BiH kojeg u potpunosti finansira Global grant Hearts of Europe, a glavni donatori su USAID, Rotary International i Rotary Distrikt 1910.