Uoči sjednice
66

Rošić: U budžetu FBiH za 2020. godinu predložena su bitna povećanja

Er. M.
Husein Rošić
Husein Rošić
Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Husein Rošić rekao je kako je Vlada FBiH, s obzirom na pozitivne ekonomske trendove, odlučila ove godine predložiti nekoliko bitnih povećanja u budžetu.

Uoči sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održana je sjednica Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku. Predsjednik ovog odbora i federalni zastupnik Husein Rošić rekao je za Klix.ba kako budžet Federacije BiH za 2020. godinu iznosi ukupno skoro pet milijardi KM i u odnosu na važeći budžet veći je za 83 posto.

"Razlog ovog uvećanja budžeta je prelazak Penzionog fonda na trezorsko poslovanje. Osim toga, nema tu nikakve velike revolucije, ovo je prije svega budžet kontinuiteta. Vlada FBiH provodi dosljednu i dugoročnu politiku. Ona se prije zasnivala na Reformskoj agendi, dok u ovom budžetu imamo određene mjere koje su usklađene s takozvanom novom Reformskom agendom", kazao je Rošić.

On ističe da je Vlada FBiH, s obzirom na pozitivne ekonomske trendove, odlučila da ove godine predloži nekoliko bitnih povećanja. Kako kaže, 50 miliona KM planirano je za implementaciju Zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica, odnosno isplatu boračkog dodatka, dok je 15 miliona namijenjeno za nastavak sufinansiranja kreditne linije koja se realizira putem Union banke, za rješavanje stambenog pitanja mladih.

"Izdvajanja za poljoprivredu povećana su na 87 miliona, što je 18,3 miliona više u odnosu na ovu godinu. Budžet za poljoprivredu neće, dakle, imati samo socijalni, već i razvojni karakter, što ne bi bilo moguće da Vlada i resorno ministarstvo nisu u ovom mandatu uredile stanje u ovom sektoru. Transferi za raseljene osobe i izbjeglice povećani su za sedam miliona KM, transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova planiran je u iznosu 30 miliona KM i povećan je za čak 24 miliona KM. Računam da će dio tog novca dobiti Kantonalna bolnica u Bihaću, koja se sve do danas suočava s posljedicama požara iz 2013. Povećani će biti i transferi nižim nivoima vlasti sa 18 na 21 milion KM", kazao je Rošić.

Rošić dodaje da se budžetom predviđa nastavak finansiranja izgradnje putne infrastrukture, odnosno autocesta i brzih cesta, i u tu svrhu je planirano ukupno 115 miliona KM. Budžetom je predviđena i podrška strateškim infrastrukturnim projektima kao što su aerodromi u Bihaću, Tuzli, Sarajevu i Mostaru.

"Za implementaciju Zakona o zaštiti porodice s djecom, koji je još uvijek u proceduri, planirano je 20 miliona KM. Ovo je prvi korak prema izjednačavanju porodiljskih naknada na teritoriji cijele Federacije. Također, budžetom se planira upošljavanje dodatnih 50 uposlenika u okviru Federalne uprave policije", zaključio je Rošić.