BiH
0

Rosemary DiCarlo iz State Departmenta danas dolazi u BiH zbog ustavnih promjena

FENA
Zamjenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Rosemary DiCarlo posjetiće Bosnu i Hercegovinu od 28. februara do 2. marta, najavljeno je danas iz američke ambasade.

DiCarlo će boraviti u BiH kako bi se sa bosanskohercegovačkim političkim liderima konsultovala u vezi sa ustavnim promjenama.

Osam bh političkih stranaka mjesecima pod pritiskom Sjedinjenih Država rade na ustavnim promjenama koje bi trebale ojačati ulogu središnjih vlasti uvođenjem jednog predsjednika i jačanjem ovlasti vlade i premijera te državnog parlamenta.

"Mi pozdravljamo korake koje su poduzeli do sada, kao i sporazume koji su do sada postignuti", rekla je DiCarlo za Glas Amerike prije odlaska u BiH gdje će s bosanskohercegovačkim liderima vidjeti koliko su postigli u rješavanju ustavnih promjena.

DiCarlo, zamjenica pomoćnika američke državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, u razgovoru objavljenom u subotu kazala je kako se Sjedinjene Države nadaju da će "do sporazuma doći u narednih nekoliko dana, čime će se zadovoljiti rok i omogućiti provedba reformi".

Lideri stranaka su na susretu u Washingtonu u novembru prošle godine obećali da će reforme provesti do marta 2006.

"Mislim da je postignut sporazum u većini pitanja te da zapravo postoji još mali broj stvari o kojima treba razgovarati", rekla je

DiCarlo, pred dolazak u BiH, pozivajući bh lidere na saradnju.