Češki i bh. demineri
122

Ronioci uz pomoć robota iz jezera kraj Tuzle izvadili granate, mine i bombe

Piše: A. K.
Jezero bivšeg površinskog kopa Šićki Brod kod Tuzle predstavlja veliku opasnost po živote građana. Osim što je poznato kao kupalište s velikim rizikom od utapanja, specijalni timovi Federalne uprave civilne zaštite pod vodom su utvrdili i prisustvo neeksplodiranih ubojitih sredstava. Već nekoliko dana tu borave specijalni timovi ronilaca koji "čiste" dno.

Skoro ni jedno ljeto ne može proći bez utapanja kupača na kupalištu u tuzlanskom prigradskom naselju Šićki Brod, koje je među građanima poznato kao Kop.

Tamošnje rashlađivanje u ljetnim danima osim rizika od utapanja sa sobom nosi i opasnost od eksplozije neeksplodiranih ubojitih sredstava koja su utvrđena kroz akciju specijalnih timova ronilaca iz Republike Češke i Bosne i Hercegovine.

Tim ronilaca čine pripadnici češke policije, Federalne uprave civilne zaštite te Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, koji su dosad pronašli određenu količinu odbačenog naoružanja.

"Od lokalnih ronilačkih klubova smo dobili indicije da u ovom jezeru postoje odbačena neeksplodirana ubojita sredstva, ali postojalo je i saznanje da je na ovom prostoru vršena proba improvizovanih sredstava u prethodnom ratu. Ovdje smo došli kako bismo odradili deminiranje dijela jezera", rekao je u razgovoru za Klix.ba Slaven Perić, vođa ronilačkog tima FUCZ-a.

Otežan rad u jezeru

Specijalnim timovima rad u jezeru otežava izuzetno visoka trava, ali i velika koncentracija mulja, zbog čega cijelo jezero neće moći biti deminirano.

Demineri su dosad pronašli 12 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava, odnosno mine, ručne bombe, tromblon...

Inače, akcija na Kopu je nastavak ekspertnih misija koje su u našoj zemlji započete na osnovu ranije potpisanog sporazuma između Vlade Republike Češke i Ministarstva sigurnosti BiH.

Ova četverogodišnja saradnja dosad je rezultirala adekvatnom obukom bh. ronilačkog tima Federalne uprave civilne zaštite.

"Mi smo tek 2014. naučili roniti i ekipa iz Češke nam je dala svoje znanje. Daju nam savjete za spašavanje na vodi, pod vodom, u radu s robotom i sonorom koje oni posjeduju. Nadamo se nastavku saradnje kako bismo se dodatno obučili i uvidjeli koja je oprema najbolja za rad", navodi Perić te ističe da bi trenutnu akciju naš tim izuzetno teško sam mogao realizirati.

Češku formaciju za ronjenje i obuku ronilaca čini specijalni tim vatrogasne službe, tim pirotehničara i medicinski tim koji su sastavljeni od 18 osoba.

U našu zemlju su za ovu akciju dopremili i specijalnu opremu za pronalazak i uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava, u kojoj se nalazi i robot s kliještima, kamerom i reflektorom.

Sve ovo je smješteno u kampu na Kopu u kojem borave ekipe, a skupa s njima je i Filip Lipovsky, koordinator češke policije u odjelu za podvodno deminiranje.

"Od 2011. godine sarađujemo s BiH, a dosad smo nekoliko puta bili ovdje. Napravili smo obuku za domaće timove, a kada je riječ o akciji na ovom jezeru, imali smo određene postupke koje smo morali pratiti, kako bismo minimizirali rizik od eksplozija", naveo je Lipovsky.

Težak i opasan posao

Posao podvodnog deminiranja koji je izuzetno težak i opasan već skoro pet godina obavlja Mirza Spahić.

Kao član Federalne uprave civilne zaštite na poziciji ronilac pirotehničar na Kopu je u jučerašnjem zaronu od sat vremena pronašao upaljač minobacačke granate i tromblonsku granatu.

Priča nam da je deminiranje pod vodom znatno teže od onoga na kopnu zbog trave, niske temperature vode, smanjene vidljivosti, ali i zaštitne opreme u vidu pancira, šljemova i slično koja se ne koristi u ovom slučaju.

"Jučer je vidljivost u jezeru bila do dva metra, trava je bila od metar i po do dva uz velike količine mulja. Koristim bocu s kisikom od 200 bara, maksimalno sat vremena na deset metara dubine", priča nam ovaj ronilac pirotehničar.

Demineri pod vodom također ne koriste nikakvu zaštitnu opremu, što stvara dodatni rizik.

"Mi koristimo opremu za sportsko ronjenje, tako da u slatkim vodama svaki ronilac na sebi ima otprilike 10 kilograma olova, boca je teška od 12 do 15 kilograma, zatim full face masku i odijelo. Na kraju na sebi nosimo dodatnih okvirno 20 kilograma", dodaje Spahić.

Bh. i češki specijalni timovi na tuzlanskom Kopu boravit će još dva dana, a ovoj misiji prethodile su akcije u Brčkom, Orašju, Odžaku, Bihaću te Goraždu.

Na koju će narednu lokaciju u našoj zemlji ići zasad nije poznato, ali su već bili u izvidnici na nekoliko terena.