BiH
3

Ronioci prilikom čišćenja rijeke Bune pronašli neeksplodiranu granatu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Danas se na rijeci Buni, desetak kilometara južno od Mostara okupilo više od 40 ronilaca i 150 članova mnogih ekoloških udruga iz cijele BiH, ali i iz Republike Hrvatske kao bi sudjelovali u akciji čišćenja rijeke Bune. Tom prilikom ronioci su pronašli i neeksplodiranu granatu , koju su uklonili.

Već petu godinu za redom "Sportsko ekološka udruga Hercegovina (SEUH) organizira tradicionalnu ekološku akciju čiščenja korita rijeke Bune i njenog priobalja.

Pored SEUH-a, akciji se odazvao veliki broj prijateljskih klubova iz BiH i Hrvatske, kao što su Ronilački klub "Vidra" iz Modriče, RSK "Nemo" iz Brčkog, KPA "Explorer" iz Sarajeva, "Šrek Vidra" iz Ljubuškog i brojni drugi.

Ronioci su čistili rijeku Bunu na četiri lokacije, a tokom akcije, uz ugodnu atmosferu i druženje, prikupljena je i izvučena iz rijeke znatna količina otpada.

Članovi ronilačkog kluba SEUH na lokalitetu "Pržina" pronašli su neeksplodiranu granatu koju su izvukli na obalu, nakon čega je obaviještena policija i civilna zaštita radi daljeg postupka transporta i uništenja granate.

Prema riječima potpredsjednika SEUH-a Branislava Stojkića, ovaj događaj se organizira i u spomen na tragično preminuloga Damira Pandžu, vrsnog ronioca, prijatelja i utemeljitelja SEUH-a.

"Ideja o ovoj ekološkoj akciji razvila se prije pet godina, na inicijativu našeg dragog osnivača, nažalost prerano preminulog Damira Pandže. Današnjoj akciji se odazvalo desetak ekipa iz cijele BiH i Hrvatske, 40 ronilaca i do 150 prijatelja ekologa koji će s nama čistiti Bunu", kazao je Stojkić.

Senko Kulaš, ronilac iz Sarajeva je kazao kako je ovo već treći put da dolazi na akciju čišćenja Bune te da se uvijek rado odaziva na poziv.

"Treći put smo ovdje i na ovu akciju se rado odazovemo, posebno jer Sarajevo nema ovako lijepih rijeka i užitak nam je doći ovdje", kazao je Kulaš.

Sutra će za sudionike ekološke akcije biti organiziran zaron u rijeci Neretvi (lokacija Armirač-željeznički most) u cilju promocije mogućnosti razvoja ronilačkog sporta i turizma u Hercegovini.