UNDP
0

Ronaldo i Zidan donirali sredstva za odžačku "Kuću nade"

FENA
Od 2002. godine, dvije fudbalske legende i ambasadori dobre volje UNDP-a, kapiteni Ronaldo i Zidan sastavili su svoje timove i odigrali pet "Mečeva protiv siromaštva: Ronaldo i prijatelji vs. Zidane i prijatelji", u cilju sakupljanja sredstava i aktivne borbe protiv siromaštva.

U 2007. godini, održala su se dva meča - martovski u Marseju i novembarski u Malagi. Na njihovoj listi prioritetnih projekata našao se i projekat UNDP-a "Kuća nade" u Odžaku, saopćeno je iz UNDP-a.

Ovim sredstvima UNDP-a, te uz podršku i pomoć međunarodnih donatora, lokalne zajednice i Općine, Udruga građana "Kuća nade" u narednih godinu dana će opremiti moderan centar za djecu sa posebnim potrebama. Centar je jedinstven u regionu, a postao je jedan od vodećih primjera i u BiH.

Kroz ovaj projekat UNDP-a bit će unaprijeđeni infrastrukturalni i tehnički uvjeti za odgovarajuću institucionalnu brigu o djeci s posebnim potrebama u regiji Bosanske Posavine.

Nabavit će se moderna Montessori oprema, opremiti kabinet za logopedski tretman, kao i muzičku terapiju.

Projekat će također stvoriti platformu za mobiliziranje osoba i institucija na lokalnom i višim nivoima vlasti spremnih da zagovaraju dugoročna sistematska rješenja i posebnu brigu za jednu od najugroženijih skupina - djecu s posebnim potrebama.

Ovu inicijativu su u proteklom periodu posredno i neposredno podržale različite općinske, lokalne, regionalne i međunarodne institucije i akteri.

Ipak, da bi Centar za djecu s posebnim potrebama bio u potpunosti operativan, te kao model i inicijativa primjenjiv i u drugim regijama u BiH, potrebna je dodatna finansijska i tehnička podrška.

Imajući u vidu još uvijek prisutni nedostatak sistemskog rješenja koje bi omogućilo da se na sveobuhvatan način odgovori na probleme djece s posebnim potrebama na svim nivoima u BiH, projekat će također ponuditi i prijedloge zakonskih rješenja u ovoj oblasti.

Projekat će trajati šest mjeseci i biti će implementiran u saradnji sa Udrugom građana "Kuća nade" iz Odžaka i Općinom Odžak, oslanjajući se na rezultate i saradnju uspostavljenu u oviru Općinskog razvojnog programa zasnovanog na poštivanju ljudskih prava (RMAP) koji je dio UNDP-ovog Programa za lokalnu upravu.

Do sada, sredstva sakupljena prodajom karata za "Meč protiv siromaštva" bila su donirana projektima borbe protiv siromaštva, uključujući podršku ženama-poduzetnicama, izgradnju sportskih centara za djecu koja žive na ulici, te pomoć siromašnoj populaciji Brazila, Burkine Faso, Bhutana, Komorskih otoka, Kube, Kolumbije, Etiopije, Gvineje Bisao, Haitija, Maroka, Namibije, Sri Lanke, Demokratske Republike Kongo i Vijetnama.

I ovaj put, sva sredstva od ulaznica su se usmjerila na projekte sa istim ciljem ali se na listi primaoca donacije našao i jedan bosanskohercegovački projekat od velikog značaja za najosjetljiviju socijalno isključenu kategoriju - djecu sa posebnim potrebama.