BiH
0

Romska djeca ne moraju brinuti o stipendijama za narednu školsku godinu

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Udruženje Obrazovanje gradi BiH i Fond otvoreno društvo BiH potpisali su danas u Sarajevu ugovor o stipendiranju 100 romske djece u školskoj 2013./2014. godini.

Projekt stipendiranja djece romske nacionalnosti Fond je putem Udruženja realizirao osam godina zaredom, a ove godine, deveti put, Romi će moći aplicirati za stipendiju kao srednjoškolci i studenti.

"Svake godine djeca romske nacionalnosti iz 29 bosanskohercegovačkih gradova nađu se na konkursu za stipendiranje Fonda otvoreno društvo", kazao je izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH Jovan Divjak te dodao da broj Roma koji žele obrazovanje svake godine raste.

U okviru ovog projekta "S obrazovanjem u budućnost" od 2005. godine stipendiju je primilo 665 učenika srednjih škola i 20 studenata u ukupnoj vrijednosti od 592.060 KM, navedeno je tokom potpisivanja ugovora.

Divjak je dodao i da je važna činjenica to što je u dosadašnjem periodu realizacije projekta u odnosu na ukupan broj stipendista Romkinje su zastupljene sa 48 posto što uvjerljivo ukazuje na neopravdanost stereotipa o nezainteresiranosti Romkinja za školovanje.

Kako je istaknuto, novi ugovor Udruženja i Fonda predstavlja konkretno i mjerljivo djelovanje da bi Romi i Romkinje bili konkurentni na tržištu rada i prepoznali potrebu za aktivnim djelovanjem u zajednici.

Udruženje Obrazovanje gradi BiH osim aktivnosti iz ovog projekta djeci i mladim romske nacionalnosti omogućilo je ljetovanje, projekte psihosocijalne rehabilitacije, projekte iz oblasti ljudskih prava te pomoć u školskom priboru i sportskoj opremi.

Danas je također upriličena i podjela stipendija za maj i juni.