BiH
0

Rok za uvođenje biometrijskih pasoša

FENA
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o aktivnostima u vezi s izdavanjem ličnih dokumenata i lokacijama za izdavanje te Plan aktivnosti za uvođenje biometrijskih pasoša.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić izjavio je nakon sjednice da je ovo jedan od uvjeta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije, a kraj prve polovine naredne godine ostaje datum kada bi BiH trebalo da uvede biometrijske pasoše.

Naglasio je da je Vijeće ministara BiH preporučilo da entitetski, kantonalni i lokalni organi najkasnije do 1. januara 2010. godine u svim matičnim uredima uspostave digitalno ovjerenu elektronsku evidenciju građana te da vrše inspekcijske nadzore na svakoj lokaciji najmanje dva puta godišnje.

Upozorio je da je manje važno da li je 31. maja 2009. datum kada će biti uvedeni biometrijski pasoši, jer je ono što će Brisel cijeniti to je da li su sigurne baze podataka na osnovu kojih se izdaju dokumenta.

  • Odatle i ova potreba, jer su matični uredi neuralgične tačke za izdavanje krivotvorenih dokumenata i zato se traži centralna baza podataka, kazao je Špirić.