Besplatna obuka
17

Rok za prijave na edukaciju za programere u Općini Centar, produžen do 1. augusta

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kako bi što više mladih fakultetski obrazovanih nezaposlenih osoba iskoristilo mogućnost da se educiraju za programere i što prije dobiju posao, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je produžio rok do 1. augusta 2017. godine za prijave zainteresiranih na javni poziv za besplatnu obuku za programere koji je objavljen 12. juna.

Pravo prijave imaju stanovnici općine koji su najmanje tri godine prijavljeni u Centru, zatim da su prijavljeni na Birou za zapošljavanje najmanje godinu dana i da imaju završeno fakultetsko obrazovanje, izuzev završenih fakulteta informatičke struke.

Imajući u vidu da je nezaposlenost jedan od gorućih problema u našoj zemlji, načelnik Ajnadžić je u svom programu smanjenje nezaposlenosti svrstao u vrh liste prioriteta, pa su tako pokrenuti mnogi projekti kako bi se u narednom periodu zaposlio što veći broj ljudi, a posebno mladih. Jedan od projekata je i obuka za programere koju finansira Općina Centar u cilju prekvalifikacije i edukacije nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom za poslove u oblasti primjene informacionih tehnologija.

Naime, istraživanja koja su uradile renomirane ustanove pokazala su da u Bosni i Hercegovini nedostaje 25 hiljada programera. Obrazovne ustanove nisu u mogućnosti educirati dovoljan broj kadrova u ovoj oblasti, pa je tako potražnja za programerima jako velika. Ovaj izuzetno dobro plaćeni posao i potreba za kadrom bili su dovoljan signal da se načelnik Ajnadžić odluči da nezaposlenim stanovnicima općine Centar pruži priliku da se educiraju i steknu uslove da odmah po završetku obuke dobiju jako kvalitetan i dobro plaćen posao.

Obuku će obavljati kvalitetni i certificirani IT edukatori, a ona će početi u septembru i trajat će šest mjeseci. Edukacija će se obavljati svakog dana po osam sati i bit će realizovana po principu "in class" nastave.

Općinski načelnik će zaključiti ugovor o provođenju IT obuke za informatičke programere sa onom edukacijskom ustanovom koja se obaveže da će zaposliti najmanje 85 posto polaznika koji uspješno završe obuku.

Prijava kandidata se vrši online putem web stranice Općine Centar www.centar.ba, gdje je objavljen i javni poziv (rubrika Konkursi i oglasi). Svi online prijavljeni kandidati koji ispunjavaju kriterije utvrđene Pravilnikom o kriterijima i načinu dodjele stipendija za nezaposlene osobe u cilju prekvalifikacije i edukacije u oblasti primjene informacionih tehnologija pristupit će testiranju koje obavlja edukacijska ustanova. Nakon rezultata testiranja izvršit će se rangiranje i izbor kandidata s kojima će Općina sklopiti ugovor o finansiranju troškova prekvalifikacije i edukacije.