Nemaju dovoljno ruku
3

Rok ističe, a stranke u Tuzli još nisu formirale većinu: Dva tabora u istom problemu

A. K.
Prošli saziv Gradskog vijeća Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)
Prošli saziv Gradskog vijeća Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)
Novi saziv Gradskog vijeća u Tuzli mora biti konstituisan do 15. januara, a koje stranke će participirati u većini još nije utvrđeno. SDP i Socijaldemokrate BiH na dva fronta pokušavaju osigurati većinu, ali proces nisu okončali jer nemaju dovoljno ruku.

Za razliku od ranijih izbornih ciklusa, kada je Tuzla bila prva lokalna zajednica koja je konstituisala Gradsko vijeće, sada je situacija znatno složenija, zbog činjenice da nosioci pregovora nisu uspjeli do kraja postići zvanične dogovore s političkim subjektima za participiranje u većini.

Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, Socijaldemokratska partija (SDP) s jedne i Socijaldemokrati BiH (SDBiH) s druge strane i dalje razgovaraju s političkim subjektima vezano za formiranje većine. Nezvanično saznajemo da se obje grupacije nalaze u pat poziciji jer dosad imaju osiguran približno isti broj ruku koji im ne omogućava konkretno formiranje vlasti.

Ilić: Vijeće ćemo konstituisati u zakonskom roku

Iz SDP-a u javnost ne izlaze s konkretnim informacijama s kojim političkim subjektima pregovaraju, ali naglašavaju da će novi saziv Gradskog vijeća Tuzle biti konstituisan u zakonski predviđenom roku.

"Mi smo razgovarali s političkim subjektima vezano za formiranje većine u Gradskom vijeću Tuzle. U skladu s procedurama i predviđenim rokovima bit će održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća", kazao je za Klix.ba Slađan Ilić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a u Tuzli, koji je istaknuo da će na samoj sjednici vijeća biti poznato koje će stranke participirati u većini.

S druge strane iz Socijaldemokrata BiH su nam kazali da aktivno rade na okupljanju većine u tuzlanskom gradskom vijeću. Predsjednik te stranke Enver Bijedić kaže da će nova većina u svom budućem radu prije svega izabrati predsjedavajućeg koji bi trebao biti Aleksandar Vujadinović.

"Osnovni zadatak te većine bi trebao biti poboljšanje rada, uz to da se glavne odluke koje se tiču kvaliteta života građana Tuzle donose na vijeću kao kolektivnom organu, a ne u kancelariji gradonačelnika", izjavio je Bijedić za Klix.ba.

Bijedić: Bit će iznenađenja

On nam je potvrdio da nisu osigurali potpunu većinu, izrazivši nadu u zdrav razum vijećnika koji će izabrati najbolju stranu koja garantuje promjene nabolje.

"Sama uloga, odnosno pozicija predsjedavajućeg bi trebala biti jasna stvar ko će imati većinu u narednom periodu. Postoji određeni broj vijećnika koji ne žele pripadati nijednom od ova dva bloka, ali će glasati za sve ono što ide u korist građanima. Nama to u potpunosti odgovara", navodi Bijedić.

Iz Socijaldemokrata BiH smatraju da je još uvijek rano govoriti zvanično o tome ko će činiti grupaciju stranaka okupljenih oko njih.

"Tu će biti iznenađenja i iz njegovog (Jasmina Imamovića, op.a.) tabora. Također, imamo i nezavisne vijećnike te je rano govoriti o svemu tome do same konstituirajuće sjednice", kazao je Bijedić naglasivši da će stranka kojom predsjedava insistirati na održavanju sjednica uživo, uz poštivanje svih mjera, a zalagat će se i za tajno glasanje.

Shodno zakonu, gradska vijeća moraju biti konstituisana najkasnije 30 dana od objavljivanja zvaničnih rezultata izbora u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, a taj rok ističe 15. januara ove godine.

Pobjednik lokalnih izbora u Tuzli je SDP sa osvojenih osam mandata uz gradonačelnika Jasmina Imamovića kojem je pripao šesti mandat.

Nakon SDP-a slijedi SDA sa pet mandata, zatim SD BiH sa četiri, SBB sa tri, Tuzlanska alternativa, Platforma za progres i DF sa po dva, dok će po jednog vijećnika imati Naša stranka, Stranka za BiH, PDA i HDZ. Također, bit će prisutan i jedan vijećnik iz reda nacionalnih manjina.