{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rohrabacher: Amerika ima odgovornost da pomogne BiH, ne možemo samo sjediti

F
FENA
19.4.2018. u 22:01
164
242
Rohrabacher: Amerika ima odgovornost da pomogne BiH, ne možemo samo sjediti
164
Rohrabacher: Amerika ima odgovornost da pomogne BiH, ne možemo samo sjediti
Foto: EPA-EFE
Bosna i Hercegovina nije adekvatno pripremljena za opće izbore najesen i suočava se s političkom krizom koja bi se mogla proširiti na region, poručio je u saopćenju za javnost član američkog Kongresa Dana Rohrabacher.
"BiH se približava izborima bez izbornog zakona", rekao je kongresmen koji je predsjedavao saslušanjem u Podkomitetu za Evropu, Euroaziju pri Predstavničkom domu Kongresa koje je okončano u Washingtonu.

Po njegovim riječima to stvara potencijal za političku krizu.

"Aktuelni set etnocentričnih političkih stranaka i utvrđene elite su nažalost, bile nesposobne i nisu imale volju da pronađu rješenje za dobrobit države i njenog naroda", rekao je republikanski kongresmen.

Rohrabacher je pomenuo fundamentalni kompromis koji je postignut u Daytonu, a koji je, kako je navedeno, izbalansirao potrebu zaštite nacionalnih interesa u odnosu na razvoj demokratskih institucija i očuvanje teritorijalnog integriteta.

"Došlo je vrijeme, ne samo za stabilnost, nego za političku reformu koja će omogućiti BiH da ima funkcionalnu vladu koja zadovoljava demokratske standarde", smatra Rohrabacher.

Kako navodi, aktuelni sistem osigurava grupna prava nekada "zaraćenih strana".

"Dvije decenije demokratskih promjena su rezultirale situacijom u kojoj jednako predstavljanje pojedinaca izgleda kao prijetnja zaštiti političke jednakosti etničkih grupa. Ne možemo samo sjediti i pustiti Evropsku uniju da nešto učini. SAD imaju odgovornost da pomognu Bosancima da pronađu zajedničko i trajno rješenje", poručio je kongresmen Rohrabacher.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: