BiH
0

Rođen prvi ljudski klon?

Klix.ba
U Sjedinjenim Američkim državama je, možda, rođena prva klonirana beba na svijetu. <b>Brigitte Boisselier</b>, direktorica kompanije <b>Clonaid</b>, navodno je već potvrdila da je klonirana beba - rođena. Ona je u izjavama datim za više novinskih agencija izjavila da je dijete na svijet došlo jučer carskim rezom i da se radi o djevojčici. Sporna kompanija Clonaid, sa Brigitte Boisselier na čelu, inače članom sekte Raëlijanaca (koja zastupa vjerovanje u kloniranje i svemirce), najavila je za danas saopćenje. Glasnogovornik kompanije je najavio da će se konferencija održati na Floridi, ali nije želio direktrno odgovoriti na pitanje da li se radi o rođenju prve bebe-klona.

"Sve je proteklo uredu", izjavila je Boisselier. Ona je početkom decembra najavila da jedan bračni par iz Amerike očekuje kloniranu bebu koja će biti "genetička replika majke". Kompanija Clonaid je najavila prikazivanje video snimaka i da će nezavisni naučnik moći istražiti DNK žene i djeteta.

Ukoliko rođenje prve klonirane bebe bude potvrđeno od strane nezavisnih eksperata, biće to prvo dijete koje je stvoreno kloniranjem i čije je rođenje javno objavljeno.

Osim Clonaida, na bebama-klonovima rade i drugi istraživači, kao što je tim italijanskog ginekologa Severina Antinorija. Antinori je krajem novembra najavio rođenje prve bebe-klona za početak januara 2003. godine.