BiH
30

Roditeljska kuća poprima obrise doma, pokrenute brojne akcije za male heroje

Klix.ba
Roditeljska kuća konačno poprima obrise doma u kojoj će biti smješteni mali heroji koji se bore protiv opakih bolesti za svoj život. Dobri ljudi, društveno odgovorne firme i organizacije pokrenule su akciju kako bi se prikupila novčana sredstva da dom malih heroja bude završen što prije.

Od 22. do 30. maja ispred BBI centra bit će organizovana akcija "Kupi eko ciglu". Sva prikupljena sredstva bit će donirana Udruženju Srce za djecu koja boluju od raka. Nakon prodaje cigle će se iskoristiti za izgradnju kanti za razvrstavanje otpada s ciljem ljepše i čišće BiH.

Akciju organizuje firma Ecoton, a pomoći mogu i obični građani i volonteri tako što će se pridružiti u prodaji ili kupovinom eko cigli.

Radovi na Roditeljskoj kući odvijaju se punom parom. Trenutno se radi na izgradnji stepeništa i ploče iznad prizemlja. Vlasnici pojedinih firmi doniraju materijale, a Udruženje Srce za djecu koja boluju do raka pozvalo je sve dobre ljude da pomognu u materijalu ili novčano, koliko su u mogućnosti, kako bi mali heroji dobili topli dom u kojem će im tokom teške i duge borbe biti omogućen boravak s roditeljima.

"Prednosti Roditeljske kuće su minimalno provođenje vremena u bolnici, druženje i razmjena iskustva, radionice i savjetovališta, porodična atmosfera, psiho – socijalna podrška, te multidisciplinarni rad stručnjaka različitih profila sa djecom i roditeljima. Projekt Roditeljska kuća predstavlja građevinski objekt sa 666 metara kvadratnih korisnog prostora za stanovanje sa kompletnom infrastrukturom prilagođen za korištenje po principu 10 jednosobnih jedinica i sanitarnim dijelom, zajedničkom kuhinjom za cijeli objekt, te odvojenim prostorijom za Udruženje, soba sa psihologa i posebnom prostorijom za igraonu za djecu u funkciji jednodnevnog boravka. Objekt se gradi u krugu Pedijatrijske klinike KCUS na zemljištu koje je dobilo od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu", saopćeno je iz Udruženja.

Izgradnja je počela 31. marta, a vrijednost projekta iznosi 1,2 miliona KM. Za izgradnju je potrebno još 800.000 KM.

Iz udruženja poručuju "Mi ne možemo ukloniti rak, ali možemo im pomoći da ga pobijede!". Više informacija potražite na stranici udruženja ili Facebook stranici.