BiH
1.2k

Roditelji zabrinuti: Za petak najavljena deložacija škole "Silvije Strahimir Kranjčević" u Sarajevu

Piše: Er. M.
Roditelji učenika Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" u Sarajevu ne znaju da li će njihova djeca u petak sjesti u školske klupe s obzirom na to da je školi naloženo da mora napustiti objekat koji se nalazi u ulici Mehmed-paše Sokolovića.

Majka djece koja idu u Osnovnu školu "Silvije Strahimir Kranjčević" kazala nam je da je u četvrtak direktor škole dobio izvršnu presudu Općinskog suda u Sarajevu da u roku od osam dana škola mora napustiti objekat u kojem se nalazi jer je on vraćen na korištenje prvobitnom vlasniku, odnosno Savezu izviđača KS.

"Ova škola je ranije bila vlasnik objekta u kojem se danas nalazi Katolički školski centar. Škola je 1994. godine deložirana i ovaj prostor im je dat kao alternativni smještaj", rekla nam je majka učenika.

Pojasnila je da škola mora napustiti prostorije u roku od osam dana i da pri tome niko ne vodi brigu o nekoliko stotina učenika koji idu u tu školu.

"Daleko od toga da neko razmišlja o prosvjetnom kadru. Postoji Zakon o obrazovanju koji ne dozvoljava da se tokom školske godine vrše statusne promjene, međutim svi ti zakoni su stavljeni u stranu", kazala je zabrinuta majka.

Poznato joj je da se škola zvanično obratila Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo i da čekaju na dozvolu ministra da angažuju advokata.

"Advokata ne mogu angažovati bez dozvole ministra. Međutim mi kao roditelji odlučili smo da nešto poduzmemo. Naša djeca nakon isteka tog roka nemaju gdje. Naš stav kao roditelja je da ćemo dežurati tu i nećemo dozvoliti da se škola deložira", istakla je ona.

Sve informacije kojim raspolaže dobila je na održanom roditeljskom sastanku u ovoj školi.

"Presuda je izvršna i rok žalbe od osam dana ne odlaže izvršenje presude. U međuvremenu ministar se sprema na put tako da mi doslovno ne znamo hoće li naša djeca u petak imati gdje otići u školu", zaključila je majka jednog od učenika.

Ove informacije potvrdio je za Klix.ba predstavnika Vijeća roditelja Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" Muhamed Smajlagić koji je ovakav način postupanja okarakterisao sramotnim.

Pita se i kakav će ovo efekat imati na djecu, ali i na roditelje koji su dovedeni u situaciju u kojoj ne znaju šta da rade. Dodaje da je uprava škole zatečena ovom odlukom, ali da ne može reagovati sve dok ne dobije dozvolu ministra obrazovanja KS Elvira Kazazovića.

Smajlagić nam je kazao da se Kazazović do sada oglušio na zahtjev škole da im se daju jasne instrukcije šta dalje da rade.