Istraga u ćorsokaku
21

Roditelji ubijenog Davida Dragičevića pisali Valentinu Inzku

A. D.
Radanović i Dragičević (FOTO: Ras Srbija)
Radanović i Dragičević (FOTO: Ras Srbija)
Suzana Radanović i Davor Dragičević, roditelji ubijenog Davida Dragičevića, poslali su pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kojem je istaknuto stagniranje istrage u slučaju, kako su naveli, organizovanog ubistva njihovog sina, dok je istovremeno naglašeno ubrzano krivično procesuiranje aktivista ljudskih prava "Pravda za Davida" iz Banje Luke.

"Ubistvo banjalučkog studenta Davida Dragičevića je bilo povod za prve, građanske, dugotrajne nepolitičke proteste koji traju i do današnjeg dana. Tokom protesta dolazilo je do narušavanja osnovnih ljudskih prava, narušavanja slobode izražavanja medija koja u BiH praktično ne postoji. Neki od naših ciljeva su kreiranje institucionalnog okruženja za konačno razrješenje ubistava Davida Dragičevića, Dženana Memića, kao i ostalih nerješenih ubistava i drugih zločina u BiH", navodi se u pismu.

Ističu da je 28. Marta 2019. godine održan sastanak tadašnjeg komesara za proširenje Johannesa Hahna sa roditeljima ubijenih mladića čija ubistva do danas nisu riješena, Suzanom Radanović, majkom ubijenog Davida Dragičevića iz Banje Luke i Murizom Memićem, ocem ubijenog Dženana Memića iz Sarajeva.

"Na sastanku je diskutovano o pravnom sistemu Bosne i Hercegovine. Komesar Han je istakao kako su planirane promjene u pravnom sistemu BiH. Nakon ovoga, 5. decembra 2019. smo imali priliku da pročitamo izvještaj uvaženog pravnog eksperta Reinharda Priebea. Uprkos svim ovim događajima, nemamo apsolutno nikakvog napretka u slučaju istrage organizovanog ubistva Davida Dragičevića. Trenutno ne postoji adekvatna istraga niti postoje bilo kakve informacije od Tužilaštva koje vodi slučaj. Umjesto toga, isto Tužilaštvo vodi više od stotinu prekršajnih postupaka protiv aktivista ljudskih prava "Pravda za Davida" iz Banja Luke", kaže se u pismu.

Trenutno je, naglašavaju, aktuelno više od 20 sudskih postupaka protiv aktivista ljudskih prava "Pravda za Davida". Nakon mnogobrojnih pitanja upućenih Tužilaštvu o stepenu istrage u slučaju "Dragičević" navode da nije dobijen nikakav odgovor.

"Moramo istaknuti kako smo imali priliku da vidimo video na kojem se nalazi istaknuti pravnik Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i Tužilačkog vijeća i službenik koji je pripadnik Jedinice za specijalnu podršku (SIPA). Na videu se jasno ističe prisustvo korupcije unutar samog VSTV-a. Uprkos ovom činjeničnom stanju, sastav VSTV-a se nije promjenio i budžet dobijen za finansiranje VSTV-a od Evropske unije i dalje ostaje isti iako imamo jasne dokaze prisustva korupcije i organizovanog kriminala unutar ove institucije", navode u pismu.

Vladavina prava je, dodaju, ključna za proces proširenja. Prilikom kontakta Valentina Inzka s vladajućim strukturama BiH u više prilika je iskazana zabrinutost u oblasti građanskih sloboda.

"Pravo na slobodu govora i slobodu okupljanja je esencijalno za adekvatno funkcjonisanje svakog demokratskog društva. Ako pogledamo prethodno opisane događaje, ne postoji vladavina prava koja omogućava slobodu govora i slobodu okupljanja, niti postoji napredak u oblasti pravnog sistema. Imamo svakodnevne proteste u Banjoj Luci i u Sarajevu, imamo jasne indikatore velike solidarnosti između dva entiteta, građani putuju iz Banje Luke u Sarajevo da bi podržali proteste u drugom entitetu, imamo velike pokazatelje zajedničkog razumijevanja i prevazilaženja nacionalnih razlika. Mnogo aktivista ljudskih prava je putovalo iz Sarajeva za Banju Luku također. Na koji način možemo dobiti vašu podršku, i molimo vas, možete li nam dati smjernice ili sugestije na koji način možemo efektivnije djelovati kako bismo dobili neke osnovne odgovore u slučaju organizovanog ubistva Davida Dragičevića", poručuje se.