BiH
0

Roditelji ubijene djece zadovoljni spomenikom

Sarajevo-x.com
Udruženje roditelja ubijene djece u Sarajevu odbacilo je sve navode da spomenik ubijenoj djeci koji je postavljen u Velikom parku nema odgovarajuću simboličku poruku, te da roditelji ubijene djece ne odobravaju izgled spomenika.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva 1992-1995. godine Sabrija Zimić za naš portal ističe da spomenik sada izgleda puno ljepše nego na maketi, te da će, kada se uredi prostor oko spomenika i ugradi rasvjeta, izgledati još ljepše.

"Na našu adresu su pristizale sve same pohvale za izgled spomenika. S druge strane, vrijeđa nas razni medijski natpisi koji dolaze od Ivane Mostarac, koja uopće nije član našeg udruženja i čije dijete nije poginulo u ratu, a predstavlja se za zaštitnika naših prava. Apsolutno je neprihvatljivo na taj način vrijeđati majke i očeve poginule djece. Samo kada pročitate s čime poredi izgled spomenika, bude vam neprijatno. Kada je izabrano idejno rješenje, roditeljima je prezentirano i niko od njih se nije pobunio“, ističe Zimić.

Napomenuo je da je idejno rješenje izabrala stručna komisija koja je formirala Gradska uprava, i to jednoglasno.

"Nije istina da je sam ja izabrao idejno rješenje izgleda spomenika. U komisiji su bila samo dva roditelja, predstavnika našeg udruženja, a ostali članovi komisije mogli su nas u svakom trenutku preglasati“, istakao je Zimić.

Što se tiče simbolike, smatra da ona potpuno odgovara tematici.

"Staklene skulpture prikazuju pokušaj majke da zaštiti dijete, a rasvjeta koja će kasnije bit priključena, predstavljat će zamrznuto svjetlo koje simbolizira da život nikada ne prestaje. Druga simbolika su otisnute stope djece koju su roditelji dobili nakon tragedije. Naprimjer, ja sam poslije pogibije moje djevojčice dobio blizanke, te sam ih zajedno sa ostalom djecom srodnicima vodio da otisnu stope“, kazao je Zimić.

Izgled spomenika od 6. februara ocjenjivali su i čitatelji našeg portala, te se 73 posto njih izjasnilo da im se izgled spomenika ne sviđa, dok je 27 posto ispitanika odgovorilo da im se spomen-obilježje dopada.