Nema alternative
40

Roditelji u Sarajevu ne mogu djeci produžiti vrtić zbog greške u sistemu, ministarstvo kasni s rješenjem

Piše: Tarik Kučević
© Shutterstock
© Shutterstock
Brojni roditelji iz Sarajeva suočili su se s problemom u procesu produženja boravka svoje djece u vrtićima zbog elektronskog sistema prijave poznatijeg kao EMIS.

Do sada su koristili standardnu proceduru, ali Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo sada zahtijeva elektronsku prijavu putem informacionog sistema EMIS.

Tehničke greške u sistemu su onemogućile da oko 300 roditelja blagovremeno prijave svoju djecu. Iako su se iz brojnih vrtića obratili resornom ministarstvu kako bi riješili ovaj problem, konkretnog odgovora nije bilo.

Sada su roditelji zabrinuti da djeca možda neće dobiti mjesto u vrtićima koje žele, te će morati biti spremni na sve moguće situacije, ukoliko se problem ne riješi.

Ogorčeni su na tehničke propuste i nedostatak razumijevanja Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, te apeluju na hitno rješavanje ovog problema kako bi osigurali stabilan i siguran početak nove godine za svoju djecu.

Kako nam je poručio jedan od zabrinutih roditelja, oni su po standardnoj proceduri htjeli samo najaviti produženje.

"To smo uradili u administrativnim jedinicama vrtića, gdje smo se obratili uposlenim, te jasno napisali da želimo da naša djeca nastave narednu godinu. Kad krene nova godina, donesemo ljekarsko uvjerenje kao uslov za djetetov upis u vrtić i to je tako bila uobičajena procedura", naveo nam je.

Ističe da je takva bila procedura, ali sada je potrebna elektronska prijava u informacionom sistemu EMIS. Naglasio nam je da je to zahtijevano po instrukcijama Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

"To nam je zaista bilo uredu i sve je to prihvatljivo. Oni su nama dali instrukciju da mi ove godine produžimo elektronskim putem. Rok je bio 13. juni, što smo mi i uradili. Međutim, negdje oko 300 roditelja nije uspjelo to uraditi jer se javila tehnička greška (error) i nismo se mogli prijaviti i produžiti boravak u vrtiću", objašnjava nam zabrinuti građanin.

Navodi nam da su se tada obratili učiteljicama koje su dalje proslijedile informacije o ovom problemu.

"Naknadno smo dobili tek informacije da oko 300 djece nije uspjelo izvršiti rezervacije za vrtić naredne godine. Bilo je tu i nekih sa 'erorima' koji su uspjeli, ali vrlo mali broj. Tada su iz vrtića JU Djeca Sarajevo apelovali prema ministarstvu da dostave listu djece koja žele ostati u vrtiću koja su imala tu elektronsku grešku, te da izvrše produženje", poručuje.

Dodaje da su mu iz vrtića tada rekli da su im iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS odgovorili da će sva djeca sada ponovo trebati proći konkursnu proceduru, odnosno da oni moraju nove papire pripremiti i ponovo konkurisati!?

"Sada je upitno da li će oni uopšte dobiti vrtić koji su željeli. Pokušavali su kontaktirati ministarstvo, ali nemaju povratne informacije. Ministarstvo je odgovorno za ovo, moje dijete je u EMIS sistemu, a nije produžen vrtić. Sad se dijete mora ispisati iz vrtića da bi moralo ponovo konkurisati, jer sistem to uopšte ne prepoznaje", ističe.

Na kraju poručuje da se nije smjela desiti ovakva greška zbog čega je sada djeci upitan produžetak vrtića.

"I vrtić je u velikom problemu i oni su apelovali na nas da urgiramo na resorno ministarstvo. To je nama svima šok, jučer nam je tek javljeno za ovo. Ogorčeni smo softwerom, a u ministrstvu nemaju sluha za to. Mi smo prezadovoljni uslugom JU Djeca Sarajeva, ali ovaj problem se mora riješiti. Zamislite sada da mi dijete ne može u vrtić, da mora u drugi, možda privatni, druga lokacija... To je za dijete šok", zaključio je.

Govoreći o ovom problemu, a na upit portala Klix.ba, iz resornog ministarstva su nam naglasili da bi način rješenja produženja rezervacija trebao biti uskoro istaknut na web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Iz Ministarstva su nam kratko poručili da će raditi na pitanjima koje se odnose na ovu problematiku, ali i na pitanju koje se odnosi na produženje rezervacije.

Poručili su nam da su kolege jasno zamoljene da se na web stranicu Ministarstva stavi obavijest/uputstvo roditeljima kako ovo rješavati.

Bez dileme, situacija je svakako urgentna, jer djeca uskoro polaze u vrtić, a još uvijek postoji neizvjesnost oko njihovog boravka. Zbog toga se roditelji nadaju da će se problem što prije riješiti kako bi njihova djeca imala siguran početak nove godine.

Nove informacije o rješenju problema trebaju biti transparentno objavljene kako bi roditelji bili informisani i kako bi mogli poduzeti potrebne korake kako bi osigurali mjesto u vrtićima za svoju djecu.