Potrošači društva (ne)znanja
0

Roditelji se ponižavaju pred vlastitom djecom

Sarajevo-x.com
Potrošač je po Zakonu o zaštiti potrošača BiH svaka osoba koja koristi neki proizvod ili uslugu, uključujući i usluge koju pruža država. Ipak u Udruzi za unapređenje kvalitete življenja Futura smatraju da usluga koja se pruža u sferi obrazovanja teško da zadovoljava prava i potrebe potrošača.

Iz ovog udruženja upozoravaju na kontinuirani problem udžbenika i preveliki i nepotrebni utjecaj politike na proces obrazovanja.

"Osnovno obrazovanje je obavezno u BiH. Ipak, nije besplatno, što se kosi sa osnovnim pravom jer nije uzeta u obzir nabavka udžbenika, njihov način odabira niti je regilirana kvalitetna kontrola kvaliteta. Potrošač - građanin se ništa ne pita u tom procesu iako direktno ili indirektno u njega uloži milione maraka", primjećuju iz Future. "Nabavka udžbenika često dovodi do ponižavanja roditelja pred svojom djecom. U zemlji sa pola miliona nezaposlenih teško možemo prebaciti školovanje na leđa roditelja. Odabir i količina udžbenika često stvaraju probleme koji nisu riješeni već dugi niz godina. Racionalizacija i standardizacija ponuđenih udžbenika nije provedena nego se kompletna ponuda prebacuje na račun roditelja koji se ne mogu oduprijeti lošem sustavu rukovođenja. Odabir udžbenika ne može se mijenjati svake godine, što zbog povećavanja troškova, što zbog stabilnog procesa obrazovanja."

Iz udruženja "Futura" smatraju da se ovaj problem ne može riješiti "isključivo zbog jakog utjecaja politike koja tu vidi materijalne interese", te ističu kako građani izdvajaju silne novce za obrazovanje svoje djece, a ne mogu kontrolirati troškove niti su im pojašnjeni razlozi zbog čega oni nastaju.

Jedan od prijedloga koji daju tiče se i izbor direktora škola koje, kako navode, trebaju birati kolektiv i roditelji, jer se njih to direktno tiče.

"Politika kroz ministarstva obrazovanja treba se baviti obrazovnom strategijom i kontrolom, upravo stvarima za koje ne možemo reći da postoje na pravi način", stoji u saopštenju koje potpisuje Marin Bago, predsjednik Udruge "Futura".