Kanton Sarajevo
5

Roditelji prijavili probleme pri online upisu djece u srednje škole, ministrica kaže da sistem funkcioniše

S. Š.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U Kantonu Sarajevo je jučer počeo online upis učenika u prvi razred srednje škole, a redakcija portala Klix.ba je već zaprimila nekoliko žalbi na funkcionisanje sistema za upis.

Upis u srednje škole u KS odvija se elektronski što je velika prednost jedinstvenog informacionog sistema. Međutim, nekoliko roditelja, čija će djeca od septembra pohađati prvi razred srednje škole, prijavilo je određene probleme pri upisu.

Naime, kako su nam rekli, aplikacija za online upis u srednje škole ne funkcioniše potpuno ispravno, sistem ih "izbacuje", a određene ocjene iz prethodnih razreda su pogrešno upisane.

Shodno tome, kontaktirali smo ministricu za odgoj i obrazovanje KS Naidu Hotu-Muminović, koja kaže da uvijek ima pojedinačnih slučajeva, ali da se trude svima pomoći i svaki problem rješiti što je prije moguće.

Do sada, jedini problemi koji su im prijavljeni jesu ti da su učenici zaboravili šifru prilikom prijavljivanja na sistem.

"Sistem funkcioniše i nismo imali žalbi da se učenici ne mogu prijaviti. Bilo je nekoliko slučajeva da su učenici zaboravili šifru, ali smo to odmah rješavali", kazala nam je ministrica, te dodala:

"Uvijek ima pojedinačnih slučajeva gdje trebamo asistirati i trudimo se da svima pomognemo u kratkom roku", zaključila je ona.