{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Roditelji ogorčeni jer još uvijek nema nastave za djecu s poteškoćama u razvoju

2.3.2018. u 21:58
145
31
Roditelji ogorčeni jer još uvijek nema nastave za djecu s poteškoćama u razvoju
145
Roditelji ogorčeni jer još uvijek nema nastave za djecu s poteškoćama u razvoju
Foto: Arhiv/Klix.ba
Od ponedjeljka bi u objektu nekadašnje prve privatne škole Isa-beg Ishaković na Grbavici trebalo da počne nastava za djecu s poteškoćama u razvoju. Ovaj objekt je dodijeljen Centru Vladimir Nazor za odvijanje nastave prema EDUS programu, međutim, roditelji i predstavnici Udruženja EDUS smatraju da se to najvjerovatnije neće desiti jer nisu ispunjeni svi uslovi.
Sanela Lindsay, predsjednica Skupštine Udruženja EDUS, kao prvi razlog navela je prostor koji nije u potpunosti opremljen. Do sada su prostorije okrečene, očišćene i unesen je dio namještaja, ali to, istakla je, nije dovoljno za 150 djece koja bi trebala pohađati nastavu.

"Trenutno roditelji ne žele da samo dio djece krene u školu, ne žele podjele jer su i oni i djeca dugo čekali nastavu i ne pristaju više na polovna rješenja. S druge strane, mi ne želimo realizovati program ukoliko nemamo uslove za to jer jednostavno to neće donijeti kvalitet koji smo ranije imali, a zapravo sve ovo i radimo kako bismo unaprijedili kvalitet obrazovanja za ovu djecu", rekla je Sanela Lindsay.

V. d. direktora Centra Vladimir Nazor Mersudin Kadrić naveo je kako su prostorije u novom objektu uslovne i očišćene, ali da je opremljeno samo pet prostorija od 11 te da se čeka da prođe tenderska procedura za nabavku dodatnog namještaja.

"Znate koliko traju te procedure, ali evo mi ulažemo sve napore kako bi se nabavio alternativni namještaj dok ne dođe novi. Ipak ne vjerujem da ćemo uspjeti da to sve bude završeno do ponedjeljka te i ja mislim da bi sva djeca odjednom trebala krenuti zajedno u školu, a ne da sve radimo parcijalno. Zato apelujem na još malo strpljenja iako znam da su ga roditelji odavno izgubili", kazao nam je Kadrić.

Lindsay je navela i to da nemaju informacije da li će biti zaposlen dovoljan broj stručnog kadra koji će raditi s djecom i da li će za njih biti osigurana sredstva. Za 150 djece potrebno je 75 nastavnika, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS trenutno raspolaže sa odobrenih deset radnih mjesta.

"Mi smo kroz realizaciju projekata sa Zavodom Mjedenica obučili određeni broj kadra, međutim, problem je u tome što će jedan dio njih tu i ostati, a mi više nemamo finansijskih sredstava da obučimo dodatni kadar, što znači da država mora odvojiti novac da se ljudima osiguraju plate. Dakle, nama u svakom slučaju treba najmanje 50 ljudi koji će raditi s djecom", kazala nam je Lindsay.

Kada je riječ o nastavnom kadru, Kadrić je rekao kako se čeka na odobrenje ministarstva za zapošljavanje stručnog osoblja.

"Tačno je da će trebati veliki broj nastavnika na 150 djece, međutim, konkurs za upis u školu će uskoro biti i tada ćemo vidjeti o kolikom broju je riječ te da li stvarno ima toliko djece", pojasnio je Kadrić.

Predviđeno je da se u ovom novom objektu odvija nastava za djecu s poteškoćama u razvoju predškolskog uzrasta, jer je rana intervencija najbitnija. Međutim, Lindsay je navela kako se na spisku nalaze i školska djeca, kao i ona koja bi tek trebala krenuti u prvi razred.

"U najvećoj mjeri je riječ o predškolskom uzrastu, samo nekoliko djece je starije, ali mi se borimo da i taj program u novom objektu bude za djecu od dvije do 16 godina jer smatramo da možemo pomoći i školskoj djeci u velikoj mjeri, prije svega djeci iz redovnih škola s dopunskim programima nastave, ali i djeci koju redovne škole iz nekog razloga ne prihvataju, jer ne znaju raditi s njima", pojasnila je Lindsay.

Lindsay je spomenula i to da bi se naziv objekta trebao promijeniti te da ne može biti Isa-beg Ishaković, jer ta škola već postoji, samo na drugoj lokaciji. To smo upitali i v. d. direktora Mersudina Kadrića koji dijeli isto mišljenje.

"Planirali smo da se na početku objekat zove Centar Vladimir Nazor 2, a da se poslije, kada sve stvari krenu kako treba, pronađe adekvatan naziv jer je riječ o vrtiću", zaključio je Kadrić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: