Spisak tek dostavljen
36

Roditelji još čekaju na upis djece u sarajevske vrtiće, Vlada radi na rješavanju problema

M. N.
Djeca koja su na listi čekanja u vrtićima JU Djeca Sarajeva još nisu upisana u privatne vrtiće jer je spisak djece tek dostavljen Ministarstvu obrazovanja KS.

Prema odluci Vlade KS i resornog ministarstva, sva djeca koja su na listama čekanja za vrtiće u vlasništvu KS bit će upisana u privatne vrtiće, a troškove će sufinansirati Ministarstvo obrazovanja KS.

Premijer KS Edin Forto ranije je poručio kako nijednom djetetu neće biti onemogućen upis u vrtiće, a rebalansom Budžeta KS Ministarstvu obrazovanja KS je dato više od sedam miliona KM u ove svrhe, rekonstrukciju vrtića te za strategiju rada s djecom s poteškoćama u razvoju i sufinansiranje izgradnje škole na Šipu.

Kako nam je rekao predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro i pojedine osnovne škole ulažu napore da se riješi ovaj problem na način da dio svojih prostorija preuređuju u vrtiće. Neke od tih škola su na Aneksu i Šipu, a isto u planu ima i OŠ Umihana Čuvidina.

"Zadovoljni smo što rade na rješavanju ovog problema koji je i bio naš zahtjev na protestima koje smo održali prošle godine. Nismo zadovoljni dijelom što se projekt sufinansiranja odnosi samo na one koji su na listi čekanja. To je diskriminacija prema onima koji su već u privatnim vrtićima", kazao nam je Sivro.

Također, postoji i problem nedostatka kadra profesora predškolskog odgoja, kojeg nema na birou. Razgovarano je o prekvalifikaciji profesora razredne nastave, a s ciljem da sve bude u skladu sa zakonom.

"Privatni vrtići su kazali kako imaju kapaciteta da prime svu djecu, njih oko 800, ali mi smatramo da ministarstvo to treba provjeriti kako grupe ne bi bile prevelike. Protiv toga smo da djeca budu u igraonicama i da ih samo čuvaju, jer njih trebaju edukovati stručne osobe. Također, zagovaramo i povećanje kapaciteta JU Djeca Sarajeva", rekao je Sivro.

Prema ranijim najavama Vlade KS, sva djeca će biti upisana u vrtiće 1. septembra.