|

Roditelji, jeste li pravilno postavili autosjedalicu u svom vozilu?

Roditelji, jeste li pravilno postavili autosjedalicu u svom vozilu?
0
Piše: Adisa Pobrić
15.1.2013. u 13:50
23
komentara
0

dijeljenja
Roditelji, jeste li pravilno postavili autosjedalicu u svom vozilu? Foto: Ilustracija
Trinaestero djece je poginulo u saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini u toku 2011. i prvih deset mjeseci 2012. godine. Teško je povrijeđeno njih 250, a lakše povrede zadobilo je 1.289 djece uzrasta do 14 godina, podaci su Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Većina stradalih bili su putnici u motornom vozilu, a najviše nesreća desilo se u naseljenim mjestima. Nema evidencije da li su u trenutku nesreće bili vezani sigurnosnim pojasom ili su bili smješteni u autosjedalicama, ali je istraživanje Udruženja Djeca pokazalo da svijest roditelja o potrebi korištenja autosjedalica i sigurnosnih pojaseva nije dovoljno razvijena. Kazna za nepoštivanje zakonskih odredbi o upotrebi sjedalica je 40 KM.

Lana Zeherović, voditeljica projekta "Autosjedalica od rođenja", u okviru kojeg su savjetnici iz Udruženja Djeca na terenu besplatno provjeravali ispravnost sjedalica, kaže da je 2008. godine samo 12,6 posto roditelja koji su im se obratili koristilo autosjedalice, ali da se do danas situacija donekle popravila zahvaljujući angažmanu policije, ali i njihovog i drugih udruženja.

U čemu se najčešće griješi

"Najveći problem kod sjedalica koje smo mi pregledali je nepravilno postavljanje, čak i u više od 90 posto slučajeva", kaže Zeherović u razgovoru za Klix.ba.

Ističe da su najčešći segmenti u kojima roditelji griješe: prerani prelazak u sljedeću grupu autosjedalica, korištenje sjedalica bez neophodnog atesta ili s kopijom atesta prepisanom s neke kvalitetnije sjedalice, kupovina sjedalice bez prethodnog isprobavanja u vozilu u kojem će se koristiti, neadekvatno zatezanje pojasa pri montiranju sjedalice, ali i pri vezivanju djeteta, stavljanje na prednje sjedište sjedalice koja za to nije namijenjena i bez ispunjenih uslova, kao i nepoštivanje činjenice da svaka autosjedalica ima ograničen rok trajanja.

Za djecu do 10, odnosno 13 kilograma predviđene su sjedalice grupe 0 i 0+, koje se postavljaju isključivo u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Zakon predviđa da se u putničkom automobilu dijete mlađe od dvije godine može prevoziti na prednjem sjedištu ako vozilo nema zračni jastuk za suvozača ili je zračni jastuk za suvozača isključen i ako se prevozi u sigurnosnoj stolici postavljenoj suprotno smjeru kretanja vozila, a koja je pričvršćena za sjedište pomoću sigurnosnog pojasa u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu. Dijete u sigurnosnoj stolici mora biti vezano.

"Roditelji često pogrešno procjenjuju da je njihovo dijete 'preraslo' sjedalicu koju je dotad koristilo, što je jedan od osnovnih izvora nesigurnosti tokom vožnje. Dijete je preraslo sjedalicu kada između vrha njegove glave i vrha autosjedalice ima manje od 2 centimetra udaljenosti te kad dijete može samo da ustaje", naglašava Zeherović.

Posebni podmetači za djecu do 12 godina

Na zadnjem sjedištu putničkog automobila vozač smije prevoziti dijete mlađe od pet godina samo kada je ono ispravno vezano u sigurnosnoj stolici koja je za sjedište pričvršćena pomoću sigurnosnog pojasa u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu. Dijete starije od pet, a mlađe od 12 godina na zadnjem sjedištu se može prevoziti samo na posebnom podmetaču prilagođenom njegovoj visini, koji omogućava upotrebu sigurnosnog pojasa i kad je ispravno vezano tim pojasom, ili je ispravno vezano u adekvatno postavljenoj sigurnosnoj stolici.

"Sigurnosni pojas se mora zategnuti i ne smije biti labav. Ne bi se smio povući više od dva centimetra. Također, djeca ne smiju biti ovlaš vezana, odnosno od tijela djeteta do pojasa ne smije biti više od jednog centimetra udaljenosti", objasnila je Zeherović.

Kad je u pitanju cijena, ona, tvrdi voditeljica projekta "Autosjedalica od rođenja", ne znači i kvalitet, ali je bitno da je sjedalica prošla atest sigurnosti. Zeherović preporučuje da prije kupovine svakako isprobate sjedalicu u automobilu u kojem ćete je koristiti, jer ako se ne može ispravno montirati onda ćete zapravo baciti svoj novac.

"Autosjedalica ima ograničen rok trajanja i to 10-ak godina, a mi smo u toku pregleda nailazili i na starije. Nekima je čak i plastika pobijelila, što znači da na tom mjestu može vrlo lako pući. Roditelji također često skidaju i mijenjaju osnovne dijelove, umjesto dotrajalih presvlaka šiju nove, a ne uzimaju u obzir da one koje su sašili nisu izdržljive niti su prošle potrebne testove", naglašava Zeherović, inače izvršna direktorica Udruženja Djeca, u kojem se nadaju da će u skorije vrijeme prikupiti dovoljno novca da ponovo počnu besplatne preglede autosjedalica u našoj zemlji, jer potreba za tim evidentno postoji.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...