Radikalan potez
168

Roditelji i djeca iz Liplja u zgradi Općine Zvornik štrajkuju glađu zbog bosanskog jezika

Piše: A. Z.
Zvornik
Zvornik
Roditelji i djeca iz zvorničkog naselja Liplje započeli su štrajk glađu u zgradi Općine Zvornik pokušavajući na taj način ostvariti pravo na izučavanje bosanskog jezika. Kako nam je kazao Muharem Sinanović, jedan od roditelja, u zgradi Općine trenutno se nalazi 10 djece i njihovi roditelji.

"Nakon dugotrajne borbe pravnim putem odlučili smo se na ovu opciju jer nam onemogućavaju da učimo bosanski jezik. Djeca već tri mjeseca štrajkuju i da ne bi izgubili godinu, mi smo se odlučili za ovaj potez. Niko nam se iz Općine još nije obratio, sjedimo u holu. Došli su iz OSCE-a i rekli nam da su poslali izvještaj u Sarajevo i da će uraditi sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem riješi", kazao je Sinanović za Klix.ba.

Dodao je da bi im se, u znak podrške, svaki dan trebalo pridružiti po petero djece i roditelja te da od štrajka ne planiraju odustati dok njihov zahtjev ne bude ispunjen.

"Mi ćemo biti ovdje dok nam se ne ispune zahtjevi, dok nam napismeno ne daju da ćemo izučavati bosanski jezik. Ukoliko nas nakon zatvaranja Općine istjeraju iz zgrade, nastavit ćemo štrajk na ulici, ali nećemo odustati", istakao je Sinanović.

Podsjećamo, djeca bošnjačke nacionalnosti iz Osnovne škole "Sveti Sava" u Liplju bojkotuju nastavu od početka drugog polugodišta. Njihovi roditelji zahtijevaju da im se u knjižice upiše "bosanski jezik" umjesto "bošnjački jezik".