Traži se reakcija vlasti
2k

Roditelji djece Zavoda u Mjedenici: Fotografije vezane djece izazivaju gađenje i strah

I. P.
Vijeće roditelja JU Zavod Mjedenica reagovalo je na šokantni materijal koji svjedoči o tretmanu štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.
Zastupnica u Parlamentu FBiH iz Naše stranke Sabina Ćudić prezentovala je danas sporne fotografije i video koji prikazuju vezane štićenike u Zavodu u Pazariću.

"Gledajući fotografije koje su objavljene u medijima, a za koje se tvrdi da su snimljene u Zavodu Pazarić, zgroženi smo činjenicom da je moguće da se ovakvo nešto događa, posebno jer se radi o instituciji koja bi trebalo da štiti djecu koja nisu sposobna zaštititi sebe", kaže se iz Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica.

U saopćenju se navodi da fotografije djece vezanih ruku i nogu kod roditelja izazivaju gađenje i potpuno opravdan strah od toga hoće li i njihova djeca jednog dana završiti u Zavodu u kojem je ovo praksa.

Zato Vijeće roditelja JU Zavod Mjedenica traži od svih nadležnih institucija da provjere navode koji su izneseni u javnost i da se, ukoliko se ovo ispostavi tačnim, odgovorni hitno procesuiraju i kazne.

"Ne želimo da ulazimo u politička opredjeljenja i ciljeve onih koji su ovo objavili, kao ni to na koje ili koja rukovodstva zavoda se odnosi. Posebno ne želimo da djeca budu predmet političkih prepucavanja. Djeca moraju biti zaštićena i zaslužuju najbolji mogući odnos i pažnju. Zahtijevamo da se u najskorije vrijeme pronađe adekvatno sistemsko rješenje za rad s djecom s poteškoćama u razvoju, poštujući najbolje svjetske prakse i konvencije o ljudskim pravima i pravima djece", kaže se iz vijeća roditelja.

Iz Zavoda Mjedenica pitaju nadležne vlasti koliko još afera i uznemirujućih snimaka je potrebno da bi zaista, osim što se deklarativno zauzima za interes djece, to bilo pokazano i u praksi.

"Nije sve u novcu i investicijama. Puno toga je u ispravnom odnosu, poštenom radu i saradnji s roditeljima. Mi kao roditelji u JU Zavod Mjedenica činimo sve da, u saradnji s rukovodstvom škole budemo pozitivan primjer da sistem može da odgovori izazovima koji su pred našom djecom i nama. Zahtijevamo da budemo uključeni u proces donošenja sistemskih rješenja, jer nas se ovo životno tiče", kaže se u saopćenju koje potpisuje Predsjednik Vijeća roditelja JU Zavod Mjedenica Edo Čelebić.