Pet dana do škole
169

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju pisali ministru: Tražimo hitno osiguranje kapaciteta za rad

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednica Vijeća roditelja EDUS-a obratila se političkim zvaničnicima Kantona Sarajevo, prvenstveno ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS Elviru Kazazoviću, sa zahtjevom za hitno osiguravanje kapaciteta za rad s djecom s poteškoćama u razvoju.

Vijeće roditelja EDUS-a obraćalo se 4. jula 2017. godine Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS dopisom u kojem su tražili da se osiguraju adekvatni kapaciteti za rad s djecom s poteškoćama u razvoju. Međutim, problem se javio i prije navedenog datuma, a o tom su upoznati i predstavnici ministarstva.

"Činjenica da pet dana pred početak školske godine ministarstvo, s vama na čelu, ne uspijeva napraviti konkretne korake i usmjeriti snage javnog obrazovnog sistema, naučnu infrastrukturu privatnog sektora i inicijativu lokalne zajednice kako bismo djeci s poteškoćama u razvoju osigurali uključivanje u savremene i naučno validirane programe rada je krajnje zabrinjavajuća, te razočaravajuća za sve roditelje", stoji u dopisu Vijeća roditelja EDUS-a ministru Elviru Kazazoviću.

Ministra Kazazovića su podsjetili na činjenice koje su predočene ministarstvu u proteklom periodu, a koje su razmatrane i na sastanku s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem te načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom kada su definirani tek početni koraci prema rješenju za njihovu djecu.

"Blizu 200 porodica na području Kantona Sarajevo je iskazalo potrebu da njihova djeca s poteškoćama u razvoju budu uključena u EDUS-ov program rada. U protekloj školskoj godini je u programe Mjedenice i EDUS-a bilo uključeno 119 djece, dok je ove godine izvjesno da će samo njih 19 biti upisano u novu školsku godinu. To znači da će Ministarstvo odlučiti koja će djeca dobiti pravo na školu i vrtić, a koja neće. Nijedno dijete s poteškoćama u razvoju ne smije biti uskraćeno za ova prava. Pitamo se, stoga, na osnovu čega ćete napraviti taj izbor i, od sve naše djece, odlučiti koja će dobiti šansu da uče i razvijaju se, a kojoj ćete to pravo uskratiti", stoji u pismu ogorčenih roditelja.

Navode da je Općina Novo Sarajevo, u reakciji na ovaj problem, ponudila da besplatno ustupi zgradu OŠ Isa beg Ishaković u ulici Kemala Kapetanovića na Grbavici, ali da Ministarstvo nije učinilo nikakve korake da se pravno osigura zgrada toj djeci.

"EDUS kao nevladina organizacija nudi svoju naučnu ekspertizu i kadar za rad s ovom djecom, što u konačnici treba da se pretvori u Centar inkluzivnih praksi. Umjesto da ovu priliku prihvatite raširenih ruku i uradite sve da se ovi kapaciteti iskoriste i uspostavi praksa koja bi mogla biti primjer drugima, vi nas dovodite u situaciju da ne znamo da li će, ko, kada i kako raditi s našom djecom, onako kako se radi sa svom drugom djecom njihovog uzrasta. O nekoj budućoj djeci kojoj će trebati stručna podrška, rad i obrazovanje, da i ne govorimo", navodi se u dopisu.

Ističu da se nadaju da je situacija u JU Mjedenica i školi Vladimir Nazor poznata ministru Kazazoviću.

"Vaše ministarstvo dužno je usmjeriti kapacitete javnog obrazovnog sistema, naučnu infrastrukturu privatnog sektora i inicijativu lokalne zajednice kako bismo djeci s poteškoćama u razvoju osigurali uključivanje u savremene i naučno validirane programe rada", stoji u pismu.

Zatražili su da se sazove hitan sastanak ove sedmice, na kojem će biti uključene sve strane ove priče i koje će konačno sjesti za sto i naći rješenje s konkretnim informacijama, datumima i fazama selidbe u nove prostore.

"Pozivamo ministra Elvira Kazazovića da prvi dan škole, 4. septembra, dođe na roditeljski sastanak te odgovori na pitanje porodica djece sa poteškoćama u razvoju koje glasi: 'Gdje je moja škola?' Ne vjerujemo više u obećanja, nego u konkretne korake za realizaciju pronalaženja adekvatnog prostora i pravnog okvira u kojem će naša djeca nastaviti dobivati stručnu pomoć prema EDUS programu", navodi se u dopisu ministru Kazazoviću.

Roditelji su istakli da neće odustati te da će, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, biti primorani da koriste sva dozvoljena sredstva u borbi za prava svoje djece.

Osim na adresu ministra Kazazovića, pismo je stiglo na adresu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, direktora Zavoda Mjedenica Selmira Hadžića i direktora OŠ Vladimir Nazor Mersudina Kadrića.