Održali sastanak
120

Roditelji djece s invaliditetom traže svoja prava, Vlada KS obećala odgovor za sedam dana

E. LJ.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Roditelji i porodice djece/osoba s invaliditetom ili poteškoćama u razvoju ujedinjeni u svojim zahtjevima tražili su od Vlade Kantona Sarajevo održavanje hitne tematske sjednice na kojoj će se raspravljati o pravima koja su im zagarantovana ustavom, zakonom i međunarodnim konvencijama.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je kako će u narednih sedam dana pripremiti odgovore na zahtjeve roditelja i porodica djece/osoba s invaliditetom ili poteškoćama u razvoju.

"Sastanku su prisustvovali svi nadležni ministri koji će s ostatkom Vlade KS pripremiti odgovore. U kratkom roku ćemo odgovoriti na sve zahtjeve, vidjet ćemo šta možemo, a šta ne možemo uraditi, jer nisu svi zahtjevi u našoj nadležnosti. Obećali smo i kontinuirani dijalog s roditeljima kako bismo unaprijedili kvalitet života njihove djece, ali i njih samih, jer većina ovih životnih priča se svodi na to da trpi cijela porodica", rekao je Forto.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Almira Hasić, direktorica Udruženja Samostalan korak, rekla nam je kako su njihovi zahtjevi veoma konkretni, jasni i definisani.

"Naši zahtjevi odnose se na najranjivije kategorije društva. Svaka osoba s invaliditetom ima niz specifičnih potreba koje su na terenu teško rješive. Mi se nadamo da ćemo u roku od sedam dana dobiti konkretne i jasne odgovore. Jedinstvena baza podataka, jedinstveno savjetovalište za osobe s invaliditetom, usluge personalne asistencije i dnevni centri su problemi koji se moraju riješiti u što kraćem roku", rekla je Hasić.

Almir Išerić iz Udruženja invalidnih i bolesnih osoba Blažuj očekuje da Vlada KS prihvati bar polovinu njihovih zahtjeva.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Tražimo hitnu tematsku sjednicu Skupštine Vlade KS na kojoj će se raspravljati o našim zahtjevima. Najranjivija kategorija u društvu je zapostavljena. Vlada KS u svojih 200 mjera nije imala namjeru da rješava ova pitanja, ali mislim da su imali pogrešnu informaciju, jer su se predstavnici koji su nas zastupali pojavljivali samo kad je riječ o formiranju budžeta. Očekujemo da će Vlada KS prihvatiti bar polovinu naših zahtjeva i nadamo se da će se ovo proširiti i na Federaciju BiH", rekao je Išerić.

Ujedinjeni u svojim zahtjevima roditelji i porodice djece/osoba s invaliditetom ili poteškoćama u razvoju poručuju da od zahtjeva neće odustati, a ukoliko Vlada KS za sedam dana ne odgovori na njihove zahtjeve, najavljuju proteste.