Kanton Sarajevo
22

Roditelji djece oboljele od dijabetesa: Glukagon mora biti vraćen na esencijalnu listu lijekova

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Roditelji djece oboljele od dijabetesa u Sarajevu pozvali su sve Domove zdravlja i zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo kako bi se uvjerili u istinitost navoda oboljelih da u zdravstvenim ustanovama nema dovoljno injekcija glukagona, kojeg mora hitno da primi svaki inzulin-ovisni pacijent u slučaju teške hipoglikemije (nizak nivo šečera u krvi) koji može dovesti do smrti i teških komplikacija dijabetesa.

"Od svih nazvanih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, samo Pedijatrijska klinika KCUS i ambulanta Cicin Han u Sarajevu imaju injekciju glukagona u malim količinama, dok ostale zdravstvene ustanove ne mogu pružiti pomoć oboljelima jer ga nemaju. Hitna pomoć ima glukagon kojem je istekao rok trajanja i nije upotrebljiv", navode iz Udruženja djece i omladine oboljele od dijabetesa u Kantonu Sarajevo (UDDKS).

Podsjećamo, Federalno ministarstvo zdravstva skinulo je glukagon sa A liste prije više od dvije godine zbog ušteda i stavili su lijek na bolničku listu, a pri tome nije osigurano da ga zdravstvene ustanove zaista nabavljaju.

U Kantonu sarajevo troškovi glukagona za djecu na godišnjem nivou ne iznose ukupno ni 10.000 KM, a posljedice su vrlo ozbiljne po zdravlje i život djece.

Glukagon je hormon kojeg uz sebe mora imati svaki inzulinovisni dijabetičar u slučaju teške hipoglikemije (nizak nivo šečera u krvi ispod 2.2 mmol/l). To je najteža i najčešća akutna komplikacija dijabetesa i u svijetu hipoglikemija čini čak 95 posto hitnih endokrinoloških hospitalizacija kad je riječ o osobama s dijabetesom.

Teška hipoglikemija može dovesti do poremećaja svijesti i kome. Također, može uzrokovati srčani infarkt, moždani udar, srčanu aritmiju ili naglu smrt. Bez glukagona, pacijent nema vremena doći do zdravstvene ustanove i mora odmah reagovati.

U slučaju djece, starijh slabo pokretnih ili nepokretnih osoba, kod učenika ili studenata na nastavi, kada oboljeli nema glukagon ni mogućnosti da spriječi, teška hipoglikemija može dovesti do kome i smrti i glukagon mora imati uz sebe.

"Udruženjima oboljelih od dijabetesa u BiH, glukagon šalju roditelji iz Republike Srpske, Hrvatske i Srbije, što je sramno jer su roditelje i oboljele natjerali na ilegalan način nabavljanja kontinuiranih mjerača glukoze i senzora", saopćeno je iz UDDOKS.

Ovo udruženje pokrenulo je inicijativu "Za život sa manje boli", prema kojoj se, pored ostalog djeci s dijabetesom tip 1, punoljetnim učenicima, studentima, inzulinovisnim trudnicama i oboljelim na terapiji inzulinskom pumpom mora obezbijediti glukagon. Za realizaciju ove inicijative i rješavanje problema s glukagonom zadužuje se Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, koji bi ovaj životno važan problem trebali riješiti najkasnije za 30 dana. Cijena glukagona je 34.78 KM (sa PDV-om), što znači da bi za 280 korisnika do kraja 2018. godine trošak iznosio 9.738,40 KM.

Prijedlog za odrasle osobe sa dijabetesom nije zastupljen u incijativi, ali je i njihov položaj težak i zaslužuje da se izjednači sa onima u Republici Srpskoj i susjedstvu. UDDOKS predlaže da svi oboljeli sa dijabetesom tip1, koji su isključivo na inzulinskoj terapiji (oko 3.500 osoba u Kantonu Sarajevo) imaju pravo na glukagon jedanput godišnje , sto bi iznosilo ukupno 121.730 KM. godišnje.

Problem se može riješiti na dva načina: stavljanjem na “A” esencijalnu listu lijekova Kantona Sarajevo ili drugi realniji (jeftiniji) da se omogući propisivanje lijeka na recept preko dijabetologa (kao što je riješen hormone rasta) ili na preporuku dijabetologa preko doma zdravlja. Ovo je bio i prijedlog ministrice zdravstva KS na sastancima sa predstavnicima Udruženja dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo u septembru i oktobru prošle godine.

U Sarajevu će u ponedjeljak, 25. juna, biti održana Radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi se trebala razmatrati i Inicijativa UDDOKS-a "Za život sa manje boli".

Inicijativa je stavljena na 32. tačku Dnevnog reda u stavku - "Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski JU u 2018. godini. Kolegij Skupštine KS donio je odluku da se prim.dr. Mithat Mujić, član UDDOKS-a može obratiti na sjednici u Sarajevu 25. juna, saopćeno je iz tog udruženja.

Djeca oboljela od dijabetesa kao i njihovi roditelji, najavili su dolazak ispred Skupštine Kantona Sarajevo pred početak sjednice u ponedjeljak u 8.30 sati, odakle će mirno čekati skupštinske rezultate Inicijative u nadi da će narodni zastupnici imai dovoljno razumijevanja i empatij i olakšaju ionako težak život djece s dijabetesom.